«Πολύ σοβαρή η κατάσταση», λέει η Αγκελα Μέρκελ

«Πολύ σοβαρή η κατάσταση», λέει η Αγκελα Μέρκελ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Η κατάσταση παραμένει σοβαρή, θα έλεγα μάλιστα πολύ σοβαρή», σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, περιγράφοντας την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα, μία ημέρα αφότου οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων απέρριψαν τις παραινέσεις της για αυστηρότερα μέτρα. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι το 2021 θα είναι μια «δύσκολη» χρονιά, αν και άφησε περιθώρια αισιοδοξίας για την οικονομική ανάκαμψη με τη βοήθεια του εμβολίου. 

Τα σχολεία στη Γερμανία παραμένουν ανοικτά, μετά την αποτυχία της συνόδου ανάμεσα στην καγκελάριο και τους πρωθυπουργούς, η οποία κατέληξε σε κείμενο συστάσεων μεγέθους εννέα σελίδων, χωρίς αλλαγές ως προς την εκπαίδευση. Μεταξύ των συστάσεων περιλαμβάνεται η ακόμη μεγαλύτερη επιμονή στον αερισμό των σχολικών τάξεων. Μιλώντας στο δίκτυο ARD, η λοιμωξιολόγος Ιζαμπέλα Εκερλε επέκρινε τις καθυστερήσεις. «Οι δισταγμοί και η στάση αναμονής σε μια πανδημία συνήθως δεν είναι καλή ιδέα», είπε η Εκερλε. «Ο ρυθμός αύξησης έχει μειωθεί, αλλά η αύξηση συνεχίζεται». Περίπου 3.500 άνθρωποι νοσηλεύονται με κορωνοϊό σε μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γερμανία, περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τον Μάιο, χωρίς ωστόσο να έχει φθάσει στα όριά του το σύστημα υγείας. 

Κατά τη χθεσινή εμφάνισή της στο φόρουμ που διοργάνωσε η εφημερίδα «Ζιντόιτσε», η καγκελάριος Μέρκελ παραδέχθηκε για ακόμη μία φορά ότι οι περιορισμοί επαφών των πολιτών, τους οποίους υποχρεώθηκε να επιβάλει, αποτελούν «υπερβολική απαίτηση από τη δημοκρατία». Η καγκελάριος επεσήμανε ότι οι σχετικές αποφάσεις είναι «από τις πιο δύσκολες της θητείας» της. Η διέξοδος από την κρίση είναι κοπιαστική και εξαρτάται από όλους μας», σημείωσε η καγκελάριος.

Ο σχεδιασμός στη Γερμανία στην παρούσα φάση δίνει έμφαση στην οργάνωση των εμβολιασμών την άνοιξη, με στόχο, όπως δήλωσε ο τουρκικής καταγωγής Γερμανός γιατρός Ουγκούρ Σαχίν, που παρασκεύασε το εμβόλιο της εταιρείας BioNTech, «ο χειμώνας 2021-2022 να είναι ένας φυσιολογικός χειμώνας». Ο Σαχίν επεσήμανε ότι, για να συμβεί αυτό, χρειάζεται εμβολιαστική κάλυψη του μέγιστου αριθμού ατόμων το καλοκαίρι. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανακοίνωσε ότι θα δεσμευθούν τέσσερα δισ. για τον σκοπό αυτό, τα τρία για την αγορά εμβολίων και το ένα για την κατασκευή κέντρων εμβολιασμού, καθώς και δύο δισ. ακόμη για την αποζημίωση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των κλινών που δέσμευσε στα νοσοκομεία των κρατιδίων.  Εν τω μεταξύ, στη βόρεια Ιταλία, στην αυτόνομη επαρχία Τρεντίνο-Αλτο Αντιτζε, οι Αρχές αποφάσισαν να διενεργήσουν εντός δύο ημερών ελέγχους στο σύνολο του πληθυσμού ή έστω στη μερίδα του πληθυσμού που το επιθυμεί. Τα αποτελέσματα των ελέγχων θα είναι γνωστά εντός μισαώρου, ενώ σε όσους βρεθούν θετικοί θα γίνει παραίνεση για απομόνωση επί δεκαήμερο. Οι ημερήσιοι θάνατοι στην Ιταλία έχουν ξεπεράσει τους 700, με τη χώρα να επανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδα θανάτων από τις 3 Απριλίου. «Την ερχόμενη εβδομάδα θα γνωρίζουμε αν η καμπύλη διάδοσης σταθεροποιείται ή αν μειώνονται οι ρυθμοί διάδοσης», δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ο λοιμωξιολόγος Αντρέα Γκριζάντι.

Στην Αυστρία, η κυβέρνηση επέβαλε νέο lockdown, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και οι επικρίσεις εις βάρος της γίνονται σφοδρότερες. Επίσης, νέα περιοριστικά μέτρα θα επιβληθούν από αύριο στην Τουρκία, με πρώτο το κλείσιμο των σχολείων. Επίσης, μουσεία, αθλητικοί χώροι, κολυμβητήρια και κέντρα πολιτιστικών εκδηλώσεων θα κλείσουν τις θύρες τους. 

Οπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα μέτρα κατά του κορωνοϊού θα ενισχυθούν, θα επιβληθούν τοπικά lockdowns τα Σαββατοκύριακα και τα εστιατόρια θα λειτουργούν μόνο με υπηρεσίες ντελίβερι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή