ΚΟΣΜΟΣ

Εξιχνιάστηκε «η ληστεία του αιώνα»

Εξιχνιάστηκε «η ληστεία του αιώνα»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τρία μέλη συμμορίας ληστών, οι οποίοι συμμετείχαν στις δύο εντυπωσιακότερες ληστείες των τελευταίων ετών στη Γερμανία, συνέλαβε χθες η γερμανική αστυνομία. Οι συλληφθέντες, μέλη συμμορίας Λιβανέζων μεταναστών από τη συνοικία του Νόικελν στο Βερολίνο, είναι οι ληστές της συλλογής κοσμημάτων του μουσείου της Δρέσδης, ενώ συγγενείς τους ήταν και οι καταδικασθέντες για την κλοπή ενός εκ των μεγαλύτερων χρυσών νομισμάτων του κόσμου από μουσείο του Βερολίνου το 2017. Η αστυνομία πραγματοποίησε 18 εφόδους και έρευνες σε διαμερίσματα, χώρους στάθμευσης και οχήματα και συνέλαβε τους τρεις υπόπτους, που είναι Γερμανοί υπήκοοι με καταγωγή από τον Λίβανο.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι διείσδυσαν στο μουσείου του Πράσινου Θησαυροφυλακίου στη Δρέσδη τον Νοέμβριο του 2019, από όπου αφαίρεσαν συλλογή κοσμημάτων του 18ου αιώνα. Τουλάχιστον ένας από τους συλληφθέντες της χθεσινής επιχείρησης φέρεται να συμμετείχε και στη ληστεία στο μουσείο Μπόντε στις 27 Μαρτίου 2017 στο Βερολίνο, από όπου οι δράστες άρπαξαν με τη βοήθεια καροτσιού οικοδομής και σκέιτμπορντ, αναμνηστικό νόμισμα βάρους 100 κιλών, κατασκευασμένο από ατόφιο χρυσάφι στην Κεντρική Τράπεζα του Καναδά, με αξία μεγαλύτερη των 4 εκατ. ευρώ. 

Εξιχνιάστηκε «η ληστεία του αιώνα»-1
Η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε 18 εφόδους και έρευνες σε διαμερίσματα, χώρους στάθμευσης και οχήματα (φωτ. EPA).

Η αστυνομία της Δρέσδης έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του ενός ληστή. Πρόκειται για τον 23χρονο Ουισάμ Ρέμο, μέλος της ομώνυμης συμμορίας Λιβανέζων του Νόικελν, που ενέπνευσε τη γερμανική τηλεοπτική σειρά «4 Τετράγωνα». Ο Ρέμο είχε καταδικασθεί τον Ιανουάριο σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και έξι μηνών για τη ληστεία στο μουσείο Μπόντε, αλλά παρέμενε ελεύθερος με αναστολή έως την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Τοπικοί πολιτικοί παράγοντες του Βερολίνου παραπονούνται για τον στιγματισμό της κοινότητας Λιβανέζων μεταναστών.

Η διάρρηξη στο μουσείο του Πράσινου Θησαυροφυλακίου στη Δρέσδη χαρακτηρίστηκε «η μεγαλύτερη ληστεία έργων τέχνης στη σύγχρονη ιστορία». Οι κάμερες ασφαλείας του μουσείου κατέγραψαν τους δράστες να αφαιρούν σιδεριά από παράθυρο του ισογείου τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου 2019, προτού κατευθυνθούν σε προθήκη, σπάσουν το τζάμι της με τσεκούρι και αφαιρέσουν βαρύτιμα κοσμήματα. Παρότι η αστυνομία έφθασε στο σημείο πέντε λεπτά αφότου ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός, οι δράστες είχαν ήδη προλάβει να διαφύγουν. Η αξία των κοσμημάτων εκτιμήθηκε στο 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

Οι ληστές είχαν πυρπολήσει μετασχηματιστή ηλεκτρικού, προκαλώντας μπλακάουτ στην περιοχή, προτού εισβάλουν στο μουσείο, ενώ εγκατέλειψαν τον τόπο του εγκλήματος με μαύρο αυτοκίνητο Audi, το οποίο αργότερα έκαψαν. Η αστυνομία κατάφερε, όμως, να τους αναγνωρίσει χάρη στις εικόνες των καμερών ασφαλείας, αλλά και σε ίχνη DNA που είχαν παραμείνει στο εσωτερικό του καμένου αυτοκινήτου. Αγνωστη παραμένει ακόμη η τύχη των κλοπιμαίων, αν και οι Αρχές πιστεύουν ότι τα κοσμήματα διαλύθηκαν για να πουληθούν πιο εύκολα ως πολύτιμοι λίθοι και χρυσός. Ενα από τα πιο γνωστά κομμάτια της συλλογής, το Πράσινο Διαμάντι της Δρέσδης, 41 καρατίων, απουσίαζε από τις προθήκες του μουσείου, καθώς είχε σταλεί για να εκτεθεί προσωρινά στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.