ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Αποφασισμένος να μην παραιτηθεί ο Πασινιάν

Ανακοίνωσε σχέδιο για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα

Αρμενία: Αποφασισμένος να μην παραιτηθεί ο Πασινιάν

Σχέδιο δράσης έξι μηνών, το οποίο δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει τη δημοκρατική σταθερότητα της χώρας του, αν και η σύνθεση της κυβέρνησης είναι ρευστή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.

Παράλληλα, ο Πασινιάν απέρριψε τις εκκλήσεις από αντιπάλους και διαδηλωτές να παραιτηθεί εξαιτίας αυτού που χαρακτηρίζουν ως «ολέθρια διαχείριση» μιας σύγκρουσης έξι εβδομάδων ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και αρμενικές δυνάμεις στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και σε γύρω περιοχές.

Βάσει μιας ειρηνευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, τμήματα του εδάφους που τελούσαν υπό αρμενικό έλεγχο παραδίδονται στο Αζερμπαϊτζάν οι δυνάμεις του οποίου ανακατέλαβαν κομμάτια της επικράτειας που είχε χάσει το Μπακού σε έναν προηγούμενο πόλεμο στα χρόνια του 1990.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Πασινιάν επανέλαβε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για ό,τι συνέβη, αλλά δήλωσε πως τώρα έχει την ευθύνη να σταθεροποιήσει την Αρμενία και να διασφαλίσει την εθνική ασφάλειά της.

«Είμαι πλήρως αποφασισμένος» έγραψε, παραθέτοντας 15 σημεία δράσης στα οποία θέλει να στοχεύσει.

Επίσης, έκανε γνωστό πως θέλει να προσπαθήσει να αποκαταστήσει μια επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ υπό την αιγίδα της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ και να δώσει προτεραιότητα στην επιστροφή των ανθρώπων στα εδάφη που εξακολουθούν να τελούν υπό αρμενικό έλεγχο. 

Συμπλήρωσε, δε, ότι επιθυμεί να συζητήσει το νομικό καθεστώς του Ναγκόρνο Καραμπάχ, να πραγματοποιήσει μια μεταρρύθμιση του στρατού, να τροποποιήσει την εκλογική νομοθεσία και να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και στην οικονομία.

«Τον Ιούνιο του 2021 θα παρουσιάσω μια έκθεση για αυτόν τον οδικό χάρτη», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Πασινιάν.

«Η κοινή γνώμη και αντίδραση θα ληφθεί υπόψη στη λήψη αποφάσεων για μελλοντικές δράσεις» συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών παραιτήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.