Η Βρετανία βάζει μπροστά την «πράσινη επανάσταση»

Η Βρετανία βάζει μπροστά την «πράσινη επανάσταση»

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία θα απαγορεύσει την πώληση νέων βενζινοκίνητων και ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων και φορτηγών από το 2030, πέντε χρόνια ενωρίτερα απ΄ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, στο πλαίσιο της πολιτικής του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που χαρακτηρίζεται «πράσινη επανάσταση» με σκοπό τη μείωση των εκπομπών ρύπων στο μηδέν έως το 2050. 

O Tζόνσον, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπος με την κρίση του Covid-19, τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit και την αποχώρηση του κορυφαίου συμβούλου του, του Ντόμινικ Κάμινγκς, προωθεί την πράσινη ατζέντα ευελπιστώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα ενδυναμώσει το προφίλ της κυβέρνησής του. Η Βρετανία αποτέλεσε πέρυσι την πρώτη χώρα της Ομάδας του G7 που έβαλε στη νομοθεσία της το στόχο για μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050, κάτι που απαιτεί ριζικές αλλαγές στον τρόπο που οι Βρετανοί ταξιδεύουν, κάνουν χρήση της ενέργειας και τρώνε.

Συνολικά, το πρόγραμμα θα απελευθερώσει από τα ταμεία της κυβέρνησης περί τα 12 δισ.στερλίνες (16 δισ.δολαρια), μαζί με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, συμβάλοντας έως το 2030 στη δημιουργία 250.000 άκρως εξειδικευμένων θέσεων εργασίας που θα έχουν σχέση με την πράσινη ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Τζόνσον. Η νέα ημερομηνία που έθεσε για την απαγόρευση των νέων βενζινοκίνητων και ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων είναι πέντε χρόνια ενωρίτερα από το 2035 που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Το σχέδιο προσφέρει 582 εκατ.στερλίνες υπό μορφή επιδότησης σε όσους αγοράσουν αυτοκίνητα μηδενικών ή υπερβολικά χαμηλών εκπομπών ρύπων, έτσι ώστε να γίνουν φθηνότερες οι αγορές τους, κάτι που έχει γίνει δεκτό και από την ένωση αυτοκινητοβιομηχανιών SMMT. Επίσης, η πώληση υβριδικών αυτοκινήτων και φορτηγών θα απαγορευθεί από το 2035. 

Πηγή: Reuters  
   
    
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή