ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Γερμανία: Διαδήλωση ακροδεξιών κατά της αυστηροποίησης των μέτρων για την πανδημία

germania-diadilosi-akrodexion-kata-tis-aystiropoiisis-ton-metron-gia-tin-pandimia-561163648

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας (Bundestag) αποφάσισε την τροποποίηση του «Νόμου περί προστασίας από λοιμώξεις» με 415 ψήφους υπέρ και 236 ψήφους κατά, 8 βουλευτές απείχαν. Μεταξύ άλλων, ο νόμος περιλαμβάνει «ειδικά προστατευτικά μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού», όπως περιορισμούς εξόδου και επαφής, επιβολής μάσκας και απαγορεύσεις ταξιδιών. 

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτήν την κρίση καλά. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην κατάσταση ξανά και ξανά. Ο ιός είναι δυναμικός, και πρέπει να είμαστε και εμείς. Ο (νέος) νόμος περί πολιτικής προστασίας, μας παρέχει τη νομική βάση για την αντιμετώπιση αυτού του ιού ακόμη καλύτερα, όντας σε μια δυναμική κατάσταση. Χρειαζόμαστε τις απαραίτητες αρμοδιότητες και τα μέσα για να μπορούμε να ενεργούμε για το καλό και για την προστασία των πολιτών. Η πανδημία είναι μια φυσική καταστροφή και ταυτόχρονα μια δοκιμασία. Κάθε μέρα πρέπει να βρίσκουμε τις σωστές ισορροπίες, τόσο στην καθημερινή ιδιωτική ζωή όσο και στην πολιτική», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και τόνισε πως «δεν θα υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός – έστω κι αν το αντίθετο εξακολουθούν να το ισχυρίζονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

germania-diadilosi-akrodexion-kata-tis-aystiropoiisis-ton-metron-gia-tin-pandimia0

Κατά την ομιλία του Υπουργού Υγείας, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) διαμαρτυρήθηκε για τις φερόμενες ως παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο νόμο υψώνοντας ένα πανό, το οποίο κατέβηκε ξανά μετά από απαίτηση του προέδρου της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Η αρμόδια για θέματα Υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Μπέρμπελ Μπας απέρριψε την άποψη ότι με την τροποποίηση του νόμου διευρύνονται οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των των κυβερνήσεων των κρατιδίων. «Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει », είπε. 

germania-diadilosi-akrodexion-kata-tis-aystiropoiisis-ton-metron-gia-tin-pandimia2

Και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Γκρόσε-Μπρέμερ, υπερασπίστηκε επίσης την τροποποίηση. «Θα εξασφαλίσει σαφήνεια και ασφάλεια δικαίου για τους πολίτες. Πρόκειται πρωτίστως για ένα νόμο ο οποίος ενσχύει το κοινοβούλιο, ο οποίος είναι απαραίτητος προκειμένου να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της πανδημίας. Θέλουμε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να αποτρέψουμε καταστάσεις όπως αυτές στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε.

Μπροστά από το κοινοβούλιο υπήρξαν βίαιες διαμαρτυρίες και η αστυνομία εκτόξευσε νερό εναντίον τους, ενώ προέβη και σε πολλές συλλήψεις. 

germania-diadilosi-akrodexion-kata-tis-aystiropoiisis-ton-metron-gia-tin-pandimia4

germania-diadilosi-akrodexion-kata-tis-aystiropoiisis-ton-metron-gia-tin-pandimia6

Βίντεο από το RT

Πηγή: Deutschlandfunk, Reuters