Άλμπερτ Μπουρλά: Η διανομή του εμβολίου της Pfizer θα ξεκινήσει λίγες ώρες αφότου λάβει έγκριση

Άλμπερτ Μπουρλά: Η διανομή του εμβολίου της Pfizer θα ξεκινήσει λίγες ώρες αφότου λάβει έγκριση

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας βλέπει ο επικεφαλής της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος αποκάλυψε ότι η εταιρεία του έχει ήδη παρασκευάσει 20 εκ. δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού και ως το τέλος του έτους θα υπάρχουν έτοιμες 50 εκ. δόσεις (1,3 δισ. δόσεις το 2021). Αυτές θα διανεμηθούν την ίδια στιγμή που η κάθε χώρα δώσει την υγειονομική της έγκριση. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer ανέρχεται σε 95,96% και ο ίδιος ο Μπουρλά εμφανίζεται αισιόδοξος ότι ο εφιάλτης θα τελειώσει.

Μιλώντας στο Sky News, τόνισε ότι η Pfizer είναι έτοιμη για τη διανομή του εμβολίου κατά του κορωνοϊό λίγες ώρες αφότου λάβει την επίσημη έγκριση. Ο ελληνικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος του φαρμακευτικού κολοσσού επισήμανε ότι η εταιρεία του θα υποβάλει αίτηση για άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο «πολύ, πολύ σύντομα, μέσα σε λίγες μέρες». Συμπλήρωσε ότι η Pfizer είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως τη διανομή των πρώτων 20 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που είναι ήδη έτοιμες.

Δείτε τη συνέντευξη

Ο κ. Μπουρλά ανέφερε ότι τα εμβόλια για τον κορωνοϊό θα αποστέλλονται στις χώρες μόλις λάβουν έγκριση από τις υγειονομικές αρχές, αυξάνοντας την πιθανότητα «για ρύθμιση της κατάστασης». Έστειλε πάντως το μήνυμα ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι υπομονετικός, καθώς η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά.

«Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό του 2021 θα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία για πολλούς από μας», τόνισε, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχει «φως στην άκρη του τούνελ». «Αν είμαστε υπομονετικοί και σύντομα αυτό θα τελειώσει», υπογράμμισε.

Η Pfizer αναμένεται έως το τέλος του έτους να έχει παρασκευάσει 50 εκατομμύρια δόσεις, ενώ στη διάρκεια του 2021 προγραμματίζει να παρασκευάσει 1,3 δισ. δόσεις.

Αφού σημειώνει ότι το εμβόλιο πρέπει να πάρει έγκριση από τις σχετικές υγειονομικές αρχές κάθε χώρας, τόνισε ότι «όταν μας δώσουν το πράσινο φως, έχουμε στόχο να ξεκινήσουμε τη διανομή εντός ολίγων ωρών».

«Εάν κάποια χώρα μας δώσει την έγκριση γρήγορα, τότε πιστεύω ότι είναι ηθικό να αρχίσουμε να στέλνουμε το εμβόλιο στους πολίτες της, καθώς κάθε μέρα σημαίνει και ανθρώπινες ζωές».

Άλμπερτ Μπουρλά: Η διανομή του εμβολίου της Pfizer θα ξεκινήσει λίγες ώρες αφότου λάβει έγκριση-1

Ο ίδιος προβλέπει ότι «εάν καταφέρουμε να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό, εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή», ζητώντας ωστόσο «υπομονή και προσοχή».

«Έως τη στιγμή που θα πετύχουμε ανοσία αγέλης, οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, να φορούν μάσκα και να σέβονται τις κοινωνικές αποστάσεις».

Με δεδομένο ότι κάθε άνθρωπος θα χρειαστεί δύο δόσεις του εμβολίου, η εταιρεία εκτιμά ότι οι 1,3 δισ. δόσεις έως το τέλος του 2021 θα καλύψουν μόλις το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ερωτηθείς εάν σκέπτεται να μοιραστεί την παραγωγή με ανταγωνιστικές εταιρείας, απαντά: «Βεβαίως, δεν μας δεσμεύει η δική μας υποδομή. Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουμε στην GSK ή τη Sanofi τους τρόπους παρασκευής. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Αλλά θα διερευνήσουμε κάθε πιθανή οδό. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει κι άλλα κατασκευαστικά δίκτυα από τις άλλες εταιρείες».

Ο κ. Μπουρλά διαβεβαίωσε ότι η Pfizer θα συνδράμει κι άλλες εταιρείας που βρίσκονται σε διαδικασία παραγωγής εμβολίων για την covid, σημειώνοντας ότι το επίπεδο της συνεργασίας στη φαρμακοβιομηχανία «είναι κάτι που θα επανακαθορίσει το σύνολο του κλάδου τώρα, καθώς για όλο τον κόσμο και για όλους εμάς υπάρχει μόνο ένας αντίπαλος, ο ιός».

Ο ίδιος επισήμανε ότι στις φτωχότερες χώρες το εμβόλιο θα φτάσει με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Άλμπερτ Μπουρλά: Η διανομή του εμβολίου της Pfizer θα ξεκινήσει λίγες ώρες αφότου λάβει έγκριση-2

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν ένιωσε κάποια πολιτική πίεση ως επικεφαλής της εταιρείας, αλλά την πίεση δισεκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων επιχειρήσεων και εκατοντάδων κυβερνήσεων, που επένδυσαν στην Pfizer για τη λύση αυτού του προβλήματος. «Το νιώθεις στον ώμο σου αυτό το βάρος», είπε.

«Τη στιγμή που έλαβα το τηλεφώνημα για να μου πουν ότι είχαμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και δέκα λεπτά αργότερα πληροφορήθηκα ότι το επίπεδο αποτελεσματικότητας ήταν 95,96%, ήταν η πιο λαμπρή μέρα της ζωής μου», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να περιγράψω με λέξεις την ανακούφιση και το αίσθημα του καθήκοντος, αλλά εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι αυτή είναι μια εξέλιξη που καθορίζει το μέλλον του κόσμου – όχι της εταιρείας μου ή της οικογένειάς μου. Και ήμουν πολύ τυχερός που βρισκόμουν σε αυτή τη θέση, και να κάνω αυτό που έκανα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT