Βρετανία: Αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 16,4 δισ. στερλίνες σε τέσσερα χρόνια, υποστηρίζοντας ότι αυτό απαιτεί «η ασφάλεια του βασιλείου». Η Βρετανία είναι η τέταρτη χώρα στον κόσμο ως προς το ύψος των στρατιωτικών δαπανών σε απόλυτους αριθμούς και η έβδομη ως προς το ύψος των στρατιωτικών δαπανών κατά κεφαλήν.
«Πήρα αυτή την απόφαση σε πείσμα της πανδημίας, γιατί η ασφάλεια του βασιλείου προηγείται», είπε ο Τζόνσον. «Είναι η ευκαιρία να βάλουμε τέλος στην περίοδο της αναδίπλωσης, να μεταμορφώσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας, να ενισχύσουμε την παγκόσμια επιρροή μας, να ενώσουμε και να αναβαθμίσουμε τη χώρα μας, να περάσουμε στην τεχνολογική πρωτοπορία και να υπερασπιστούμε τον λαό μας και τον τρόπο ζωής μας».
Ο Τζόνσον μίλησε για ένοπλες δυνάμεις «που δεν θα ξεμένουν ποτέ από πυρομαχικά γιατί θα χρησιμοποιούν όπλα λέιζερ», για ίδρυση πτέρυγας Διαστήματος, «που θα μπορέσει να εκτοξεύσει τον πρώτο πύραυλο από τη Σκωτία το 2022», για μια νέα υπηρεσία στρατιωτικών εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης και ηλεκτρονικού πολέμου και για τη χρηματοδότηση μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς.
Σε μια αναφορά στον εντεινόμενο στρατηγικό ανταγωνισμό με την Κίνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι το νέο αεροπλανοφόρο «Βασίλισσα Ελισάβετ» θα μεταβεί του χρόνου στην ανατολική Ασία, στην «πιο φιλόδοξη ανάπτυξη βρετανικών δυνάμεων των τελευταίων δύο δεκαετιών». «Θα αναπτύξουμε περισσότερες ναυτικές δυνάμεις στις πιο σημαντικές περιοχές του κόσμου, προστατεύοντας τους διαύλους ναυσιπλοΐας που ανεφοδιάζουν το έθνος μας», προσέθεσε.
Ως προς τον ανεφοδιασμό του έθνους, η άμεση πρόκληση για τον Τζόνσον είναι η εξασφάλιση ομαλών εμπορικών σχέσεων με την Ε.Ε. μετά τη λήξη της παρούσας μεταβατικής περιόδου, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις αγαθών στα σύνορα.
Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία Βρετανίας – Ε.Ε. και τις διαφωνίες για την τελική μορφή του επόμενου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, οι Βρυξέλλες καταρτίζουν σχέδια για τη στρατιωτική συνεργασία των χωρών της Ε.Ε. Η υπό διαμόρφωση «στρατηγική πυξίδα» της Ε.Ε. θα ορίζει τις μελλοντικές απειλές, τους στόχους και τις φιλοδοξίες στον τομέα της άμυνας. Επίσης, θα εστιάζει σε έξι τομείς συνεργασίας, στους οποίους θα συμπεριλαμβάνονται τα τεθωρακισμένα.
Μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, η μόνη πυρηνική δύναμη και η κινητήρια δύναμη στην προσπάθεια να αποκτήσει η Ε.Ε. στρατιωτική διάσταση είναι η Γαλλία. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. επρόκειτο να ενημερωθούν χθες από τον εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, πριν συζητήσουν το θέμα σήμερα στο συμβούλιο υπουργών.