Υπέρ ανεξάρτητης έρευνας ο πρίγκιπας Ουίλιαμ

Υπέρ ανεξάρτητης έρευνας ο πρίγκιπας Ουίλιαμ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη νέα έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο το δίκτυο BBC εξασφάλισε την περίφημη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1985 καλωσόρισε ο γιος της, πρίγκιπας Ουίλιαμ, ύστερα από καταγγελίες ότι η Νταϊάνα είχε πέσει θύμα παραπλάνησης από τη δημοσιογραφική ομάδα.

Η νέα έρευνα, υπό την αιγίδα πρώην ανώτατου δικαστικού λειτουργού, θα εστιάσει στον τρόπο με τον οποίο το BBC εξασφάλισε τη συνέντευξη και στο ενδεχόμενο στελέχη του ειδησεογραφικού δικτύου να προχώρησαν στη συγκάλυψη τυχόν παρατυπιών. «Η ανεξάρτητη έρευνα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα βοηθήσει να μαθευτεί η αλήθεια πίσω από τις ενέργειες που οδήγησαν στη συνέντευξη της εκπομπής “Panorama” και τις αποφάσεις που έλαβαν την εποχή εκείνη στελέχη του οργανισμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρίγκιπας Ουίλιαμ. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον δημοσιογράφο Μάρτιν Μπασίρ, την οποία παρακολούθησαν τότε περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τηλεθεατές στη Βρετανία, η Νταϊάνα προκάλεσε σοκ στο έθνος ομολογώντας ότι είχε εξωσυζυγική σχέση, δίνοντας μάλιστα λεπτομέρειες για τον αποτυχημένο γάμο της με τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο. 

Λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη, ο αδελφός της Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, είχε πει ότι το BBC ουδέποτε ζήτησε συγγνώμη για τη χρήση πλαστών εγγράφων και «άλλων τεχνασμάτων», τα οποία τον οδήγησαν να συστήσει την Νταϊάνα στον Μπασίρ. Ο Σπένσερ ισχυρίσθηκε ότι ο Μπασίρ είχε αποκαλύψει στην Νταϊάνα και στον ίδιο ότι η πριγκίπισσα παρακολουθείτο από τις υπηρεσίες ασφαλείας μέσω μικροφώνων και ότι δύο ανώτατα στελέχη του ανακτόρου του Μπάκιγχαμ αμείβονταν για να δίνουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες και τις κινήσεις της. Ο Μπασίρ φέρεται να εμφάνισε πλαστές αποδείξεις τραπεζικών εμβασμάτων για να στηρίξει τα λεγόμενά του. Εργαζόμενοι του δικτύου έχουν επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς αυτούς, λέγοντας ότι ανώτατα στελέχη συγκάλυψαν τις παρατυπίες της δημοσιογραφικής ομάδας της εκπομπής «Panorama».

Ο Μπασίρ, που απέκτησε παγκόσμια φήμη μετά τη συνέντευξη, είναι σήμερα ο εκκλησιαστικός ανταποκριτής του BBC, ενώ αναρρώνει ύστερα από επέμβαση ανοικτής καρδιάς και μόλυνσής του με τον κορωνοϊό.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή