Κορωνοϊός: «Στις 11 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ»

Κορωνοϊός: «Στις 11 Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ»

Στις 10 Δεκεμβρίου η κρίσιμη συνεδρίαση των αμερικανικών αρχών

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις 11 Δεκεμβρίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι πρώτοι μαζικοί εμβολιασμοί στις ΗΠΑ, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του αμερικανικού προγράμματος εμβολιασμών, Μονσέφ Σλάουι.

«Μέσα σε 24 ώρες από την έγκριση, το εμβόλιο θα μπορούσε να μεταφερθεί στις περιοχές, τις οποίες κάθε πολιτεία μάς έχει υποδείξει» τόνισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο NBC.

25 εκατ. εμβολιασμοί έως τα τέλη του 2020

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων θα συγκληθεί στις 10 Δεκεμβρίου, προκειμένου να εξετάσει την αίτηση έγκρισης για «έκτακτη χρήση» του εμβολίου της αμερικανικής Pfizer και της γερμανικής BioNTech.

Το εμβολιο, το οποίο χορηγείται σε δύο δόσεις σε διάστημα τριών εβδομάδων, παρουσιάζει αποτελεσματικότητα της τάξης του 50%, ενώ οι κλινικές δοκιμές δεν έδειξαν την εκδήλωση επιπτώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, η Pfizer στοχεύει, εφόσον λάβει την έγκριση των αμερικανικών αρχών, να εμβολιάσει περίπου 25 εκατομμύρια Αμερικανούς έως τα τέλη του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι για τη διανομή του εμβολίου στην Ευρώπη απαιτείται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, στον οποίο οι Pfizer – BioNTech έχουν ήδη υποβάλει αίτηση.

Πώς θα διανεμηθεί το εμβόλιο

«Το εμβόλιο θα διανεμηθεί με βάση τον πληθυσμό της κάθε πολιτείας. Η κάθε πολιτεία θα αποφασίσει ποιοι θα λάβουν πρώτοι το εμβόλιο. Η σύσταση βέβαια, προβλέπει ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους υγειονομικούς υπαλλήλους και στους ηλικιωμένους» εξήγησε ο Σλάουι.

Για την επίτευξη ενός ισχυρού ποσοστού γενικής ανοσίας, όπως διευκρίνισε στη συνέχεια, απαιτείται ο εμβολιασμός περίπου του 70% του πληθυσμού. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι, δεδομένης της ευρείας μετάδοσης των fake news και της παραπληροφόρησης.

Ο «ιός» τών ψευδών ειδήσεων, άλλωστε, έχει ήδη συμβάλλει τα μέγιστα στην ευρεία διασπορά του κορωνοϊού στην αμερικανική κοινωνία, με τους συνολικούς θανάτους να υπερβαίνουν τις 255.000. Μάλιστα, αρκετοί προειδοποιούν ότι οι νεκροί θα φθάνουν τις επόμενες εβδομάδες έως και τις 2.000 σε ημερήσια βάση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή