Τα Covid – Χριστούγεννα της Ευρώπης (εικόνες)

Τα Covid – Χριστούγεννα της Ευρώπης (εικόνες)

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με περιορισμούς για τις οικογενειακές συναθροίσεις, συστάσεις για αποφυγή αγκαλιών κι εκκλήσεις για τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, η Ευρώπη προετοιμάζεται για τα πιο πρωτόγνωρα Χριστούγεννα του αιώνα.

Οι κυβερνήσεις, στη Γηραιά Ηπειρο που μετρά το ένα τέταρτο των καταγεγραμμένων μολύνσεων και θανάτων παγκοσμίως, προσπαθούν να αναπροσαρμόσουν τα μέτρα στο εορταστικό κλίμα, προκειμένου να επιτρέψουν στις οικογένειες να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα χωρίς, ωστόσο, να σημειωθεί νέα έξαρση του κορωνοϊού.

Τα Covid – Χριστούγεννα της Ευρώπης (εικόνες)-1
Φωτ. Reuters

Τα Covid – Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Κι ενώ οι περισσότεροι ηγέτες θα αποκαλύψουν τα οριστικά σχέδιά τους μέσα στην εβδομάδα, θεωρείται δεδομένο πως οι καθιερωμένες εκδηλώσεις, όπως η χριστουγεννιάτικη αγορά της Γερμανίας και οι παρελάσεις των Τριών Μάγων στην Ισπανία, θα ακυρωθούν. Την ίδια ώρα, η Μόσχα ακυρώνει μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις, ενθαρρύνοντας αντ’ αυτού τους πολίτες να βγουν μια βόλτα για να απολαύσουν τον φωτισμό και τη διακόσμηση της πόλης.

Η βελγική κυβέρνηση έγραψε γράμμα στον Άγιο Νικόλαο να τηρεί τα μέτρα

Στο Βέλγιο, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο ανησυχεί ήδη για το τρίτο κύμα της πανδημίας, την ώρα που έχει μόλις αρχίσει η επιπεδοποίηση του δεύτερου στη χώρα. «Είτε θα ανακόψουμε ένα τρίτο κύμα τα Χριστούγεννα, είτε θα προκαλέσουμε ένα τρίτο κύμα τα Χριστούγεννα» διεμήνυσε ο Ντε Κρο, ο οποίος θα περάσει τις γιορτές μονάχα με τη σύζυγό του και τα δυο παιδιά τους.

Τα Covid – Χριστούγεννα της Ευρώπης (εικόνες)-2
Φωτ. Reuters

Θέλοντας να κάνει σαφές το μήνυμα, η βελγική κυβέρνηση έγραψε στον Άγιο Νικόλαο (του οποίου η «επίσκεψη», στις 6 Δεκεμβρίου, με δώρα αναμένεται με ενθουσιασμό από τα παιδιά): «Να τηρείς τις αποστάσεις σου, να πλένεις τα χέρια σου τακτικά και να φοράς μάσκα όπου είναι απαραίτητο».

Νηφαλιότητα συστήνει η ιταλική κυβέρνηση

Στην Ιταλία, που διατηρεί τον δεύτερο υψηλότερο απολογισμό στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε: «Θα πρέπει να περάσουμε τις γιορτές με έναν πιο νηφάλιο τρόπο. Τα μεγάλα πάρτι, τα φιλιά και οι αγκαλιές δεν θα είναι δυνατά».

Τα Covid – Χριστούγεννα της Ευρώπης (εικόνες)-3
Φωτ. Reuters

Το Παρίσι ξεχνά τα υπαίθρια παγοδρόμιά και τις χριστουγεννιάτικες αγορές του, τη στιγμή που πλήθος Παριζιάνων παρακολούθησε μέσω διαδικτύου τη φωταγώγηση των Ηλυσίων Πεδίων.

Μέρκελ: Πρέπει να μπορέσουν να συναντηθούν οι οικογένειες

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι γερμανικές οικογένειες θα πρέπει να μπορέσουν να συναντηθούν για τα Χριστούγεννα, «ίσως με μέτρα προστασίας».

Τα Covid – Χριστούγεννα της Ευρώπης (εικόνες)-4
Φωτ. Reuters

Η Βρετανία μελετά πως θα γίνει χαλάρωση των μέτρων

Στο Λονδίνο, η κυβέρνηση επεσήμανε ότι συνεργάζεται με τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία για τη χαλάρωση των περιορισμών την περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου να επιτραπεί στις οικογένειες να συναντηθούν, παρά τις συστάσεις των επιστημόνων που προειδοποιούν ότι η ανάμιξη με άλλους τα Χριστούγεννα ελλοχεύει πιθανούς κινδύνους.

Σάντσεθ: Η μεγαλύτερη προσδοκία μας, να μπορέσουμε να ζήσουμε πολλά ακόμη Χριστούγεννα

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ήταν σαφής. «Έχουμε δύο ευχές: να είμαστε μαζί και να αγκαλιάζουμε όσους αγαπάμε περισσότερο και την υποχρέωση -από την άλλη- να τους προστατεύσουμε. Διότι, χωρίς καμία αμφιβολία, η μεγαλύτερη προσδοκία μας είναι να μπορέσουμε να ζήσουμε και να μοιραστούμε πολλά ακόμη Χριστούγεννα με τη συντροφιά των αγαπημένων μας».

Τα Covid – Χριστούγεννα της Ευρώπης (εικόνες)-5
Φωτ. Reuters

Πάντως, μπροστά στους περιορισμούς, οι Ευρωπαίοι γίνονται καινοτόμοι. Παράδειγμα, ένας Βαυαρός ξενοδόχος που άνοιξε μια drive-through χριστουγεννιάτικη αγορά, ενώ στην Ολλανδία τα παιδιά συναντώνται με τον Άγιο Νικόλαο σε ένα drive-in, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT