Εμβόλιο Οξφόρδης: Το λάθος που εκτόξευσε την αποτελεσματικότητά του

Εμβόλιο Οξφόρδης: Το λάθος που εκτόξευσε την αποτελεσματικότητά του

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία δόση καλής τύχης στρώνει το δρόμο στην AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ώστε να υποβάλουν άμεσα προς έγκριση το εμβόλιό τους κατά της COVID-19.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε  τη Δευτέρα η βρετανική φαρμακευτική εταιρία, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μπορεί να φθάσει το 90% όταν η πρώτη του από τις δύο δόσεις χορηγηθεί στο ήμισυ. 

«Ο λόγος της μισής δόσης είναι μία ευτυχής συγκυρία», δηλώνει στο Reuters, επικεφαλής (μη ογκολογικής) έρευνας και ανάπτυξης της AstraZeneca,  Μενέλαος Πάγκαλος και εξηγεί:

Κάπου στα τέλη Απριλίου, όταν η Astra ξεκινούσε τη συνεργασία της με την Οξφόρδη, οι ερευνητές του πανεπιστημίου διαχειρίζονταν  τις δόσεις προς τους εθελοντές που λάμβαναν μέρος στις δοκιμές στη Βρετανία. 

Γρήγορα παρατήρησαν ότι παρενέργειες όπως εξάντληση, πονοκέφαλοι ή πόνοι στα άνω άκρα ήταν ηπιότερες αυτών που αναμένονταν.

«Ελέγξαμε λοιπόν ξανά τι είχε γίνει και ανακαλύψαμε ότι η δόση του εμβολίου είχε κατά λάθος χορηγηθεί  μισή.

Η εταιρία αποφάσισε να συνεχίσει σε τμήμα των εθελοντών το πρόγραμμα με τη μισή, πρώτη, δόση.

Το αποτέλεσμα είναι αυτό που έχει γίνει από το πρωί γνωστό:

Στο μεγάλο γκρουπ των εθελοντών, σε εκείνους δηλαδή που χορηγήθηκαν δύο ισοδύναμες δόσεις, το ποσοστό αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε στο 62%.

Αντιθέτως, στο γκρουπ εκείνο που χορηγήθηκε πρώτα η μισή δόση και έπειτα η πλήρης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετρήθηκε στο 90%. 

Από τα δύο αυτά ποσοστά προκύπτει -μεσοσταθμικά- το συνολικό 70% της αποτελεσματικότητας.

Σε ανακοίνωσή του, ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίου της Οξφόρδης και επικεφαλής της μελέτης, είπε:

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, που θα σώσει αρκετές ζωές. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα από τα δοσολογικά μας σχήματα μπορεί να είναι έως και 90% αποτελεσματικά και εάν χρησιμοποιηθεί αυτό, τότε θα μπορούν να εμβολιαστούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι με την ήδη προγραμματισμένη παραγωγή.

Η σημερινή ανακοίνωση έγινε εφικτή λόγω των πολλών εθελοντών της μελέτης μας αλλά και της σκληρής εργασίας και του ταλέντου των ερευνητών ανά τον κόσμο».

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό, ανέφερε:

«Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου επιβεβαιώνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της covid και ότι θα έχει άμεση επίδραση σε αυτή την υγειονομική κρίση».

Επιπλέον, η AstraZeneca εκτιμά στην ανακοίνωσή της ότι το εμβόλιο της είναι «ιδιαίτερα αποτελεσματικό» στην πρόληψη της covid-19 και επισημαίνει ότι κανένας από όσους συμμετείχαν στις δοκιμές δεν εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα της νόσου ούτε χρειάστηκε να νοσηλευθεί. 

Πηγή: Reuters, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή