Επιχείρηση διάσωσης των Χριστουγέννων στην Ευρώπη

Επιχείρηση διάσωσης των Χριστουγέννων στην Ευρώπη

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε δυνατή προσπάθεια διάσωσης της εορταστικής περιόδου καταβάλλουν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, ελπίζοντας ότι αυτό θα δώσει μία ανάσα στην πληττόμενη οικονομία και θα συμβάλει στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης των πολιτών. Βασικός άξονας, η προσωρινή χαλάρωση των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σήμερα, ώστε «τα Χριστούγεννα να είναι, κατά το δυνατόν, ομαλότερα». 

Η Γερμανία, αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στα μέσα της εβδομάδας, θα χαλαρώσει τους περισσότερους περιορισμούς κατά την περίοδο 21 έως 27 Δεκεμβρίου. Τότε, θα επιτραπούν οι κοινωνικές συναναστροφές μελών περισσότερων από δύο διαφορετικών οικογενειών, ενώ στις συναθροίσεις θα επιτραπεί η συμμετοχή μέχρι 10 ατόμων, αριθμός στον οποίο δεν προσμετρούνται τα παιδιά κάτω των 14.

Σύσταση των υγειονομικών φορέων είναι, μετά τις χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις, οι πολίτες αυτοβούλως να τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό για μερικές ημέρες, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος διασποράς των λοιμώξεων. Ταυτόχρονα, την ίδια χρονική περίοδο θα επιτραπεί στις εκκλησίες να πραγματοποιούν κάποιες λειτουργίες, πάντα με περιορισμένο αριθμό πιστών. Δεν θα επιτραπούν ωστόσο, κατά τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς, τα πυροτεχνήματα. Αντιθέτως θα απαγορευτεί η πώλησή τους, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού θεατών. Μετά την ολιγοήμερη χαλάρωση των μέτρων, θα ακολουθήσει μία περίοδος εκ νέου εφαρμογής τους, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Επιχείρηση διάσωσης των Χριστουγέννων στην Ευρώπη-1
Κατά την περίοδο 21 έως 27 Δεκεμβρίου αναμένεται να χαλαρώσουν τα μέτρα στη Γερμανία. Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας (φωτ. REUTERS/Hannibal Hanschke).

Στην ίδια κατεύθυνση, και η Βρετανία. Ο πρωθυπουργός της Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες, απευθυνόμενος από την οικία του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ότι μετά τη λήξη του lockdown, τη 2α Δεκεμβρίου θα επανέλθει το σύστημα τριών επιδημικών επιπέδων, που θα επιτρέπει την άμεση και εστιασμένη εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, όπου παραστεί ανάγκη. Τα μέτρα που προβλέπονται για κάθε επίπεδο, που θα καθορίζεται με βάση επιδημιολογικούς δείκτες και θα αξιολογείται ανά 14 ημέρες, είναι ακόμα αυστηρότερα. Ο Μπ. Τζόνσον παραδέχθηκε ότι ο «χειμώνας θα είναι δύσκολος», προσθέτοντας ότι «το ιππικό έρχεται» αναφερόμενος στα εμβόλια κατά της COVID-19.

Οσον αφορά την εορταστική περίοδο, το Ην. Βασίλειο θα προχωρήσει στην παροδική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, σε όλη την επικράτεια, με βασικό χαρακτηριστικό τη δυνατότητα κοινωνικής επαφής ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά, από τις 22 μέχρι τις 28/12. Για την ίδια χρονική περίοδο, θα λειτουργήσουν παμπ και καταστήματα εστίασης, με πιο χαλαρό χρονοδιάγραμμα, ενώ θα επιτραπεί στους πολίτες να πάνε στις εκκλησίες. Να σημειωθεί ότι η υγειονομική αρχή της Αγγλίας είχε προτείνει την εξισορρόπηση των ημερών χαλάρωσης με επέκταση του lockdown επί πέντε ημέρες, για κάθε ημέρα χαλάρωσης. Την ίδια στιγμή, oι Βρετανοί μπορούν πλέον να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν χωρίς την υποχρέωση παραμονής τους σε 14ήμερη καραντίνα μετά την επιστροφή τους. Κατά την εορταστική περίοδο, οι οικογένειες θα μπορούν να ταξιδέψουν για να επισκεφθούν συγγενείς. Μετά την επιστροφή τους θα πρέπει να απομονωθούν μόνο για πέντε ημέρες. 

Τέλος, στις ΗΠΑ, παρά τα διαδοχικά ρεκόρ θανάτων και νέων κρουσμάτων που καταρρίπτονται καθημερινά, οι πολίτες κώφευσαν στις εκκλήσεις του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης (CDC), για αποφυγή των μετακινήσεων ενόψει της Ημέρας των Ευχαριστιών. Περισσότεροι από 1.047.935 άνθρωποι ταξίδεψαν αεροπορικώς μόνο την Κυριακή, ενώ εκατομμύρια συμπατριώτες τους περίμεναν επί ώρες για να υποβληθούν προληπτικά σε τεστ κορωνοϊού ελπίζοντας ότι το αρνητικό αποτέλεσμα θα τους δώσει «ελευθέρας» για την εορταστική περίοδο. Ωστόσο, την πλάνη τους διέλυσε το αμερικανικό CDC προειδοποιώντας ότι το αρνητικό αποτέλεσμα συνιστά μία αποτύπωση συγκεκριμένη χρονικής στιγμής και δεν εγγυάται ότι το εορταστικό τραπέζι, λίγες ημέρες αργότερα, θα είναι «ελεύθερο COVID-19», αφού είναι πιθανή η μόλυνση από κορωνοϊό μερικές ώρες αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT