Γκουτέρες: Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στο Αφγανιστάν

Γκουτέρες: Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στο Αφγανιστάν

1' 7" χρόνος ανάγνωσης

Έκκληση για «άμεση, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» στο Αφγανιστάν απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

«Μία διαδικασία με την συμμετοχή όλων, στην οποία θα εκπροσωπούνται επαρκώς γυναίκες, νέοι και θύματα του πολέμου, προσφέρει τις θετικότερες ελπίδες για βιώσιμη ειρήνη», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά την διάσκεψη της Γενεύης.

«Η πρόοδος προς την ειρήνη θα συμβάλει στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής και ένα ζωτικής σημασίας βήμα είναι η ασφαλής, συντεταγμένη και με όρους αξιοπρέπειας επιστροφή εκατομμυρίων εκτοπισμένων Αφγανών», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στο Αφγανιστάν και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε κίνηση για την εγκαθίδρυση ισλαμικού εμιράτου θα επηρεάσει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την χώρα.

«Μία κατάπαυση του πυρός δεν πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της ειρηνευτικής διαδικασίας, πρέπει να συνοδεύσει την διαδικασία ήδη από σήμερα. Οποιαδήποτε απόπειρα εγκαθίδρυσης ισλαμικού εμιράτου θα έχει επιπτώσεις στην πολιτική και την οικονομική μας δέσμευση» απέναντι στην χώρα, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά την διάρκεια διάσκεψης για την συγκέντρωση πόρων για το Αφγανιστάν.

Η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις Γιούτα Ουρπιλάινεν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να διατηρήσει την δέσμευσή της για την χορήγηση 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ οικονομικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Πηγή: Reuters