ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Προσαρμογή μέτρων ενόψει Χριστουγέννων

Προσαρμογή μέτρων ενόψει Χριστουγέννων

Δυνατός πονοκέφαλος παραμένει για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η έλευση της εορταστικής περιόδου και κυρίως οι απαραίτητες προσαρμογές των περιοριστικών μέτρων, ώστε να κινηθεί υποτυπωδώς η οικονομία και να ικανοποιηθούν οι πολίτες, χωρίς να κινδυνεύσουν από τον κορωνοϊό. Η Γερμανία προσανατολίζεται στο να δώσει το πράσινο φως στις συναθροίσεις έως δέκα ατόμων κατά την εορταστική περίοδο. Τα οριστικά μέτρα που θα συναποφασίσει η καγκελάριος Μέρκελ με την ηγεσία των 16 ομόσπονδων κρατιδίων θα ανακοινωθούν σήμερα. Ταυτόχρονα, οι γερμανικές αρχές εξετάζουν τη μείωση του χρόνου καραντίνας ατόμων που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, από 14 σε 10 ημέρες, εφόσον έχουν αρνητικό τεστ. Πιθανώς από την υποχρέωση αυτοπεριορισμού να απαλλαγούν τα άτομα που είχαν νοσήσει από COVID-19 και ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, εκτός βέβαια και αν εμφανίσουν συμπτώματα.

Μεγαλύτερη αυστηρότητα επιδεικνύει η ισπανική κυβέρνηση, που θα περιορίσει τον αριθμό των παρευρισκομένων σε συγκεντρώσεις σε μόλις έξι άτομα. Κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αναμένεται να επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας, από τη μία τα ξημερώματα μέχρι τις 6 π.μ. Σε καραντίνα θα παραμείνει ο Ισπανός βασιλιάς Φίλιππος Δ΄, καθώς την Κυριακή είχε συνάντηση με άτομο που αργότερα διαγνώστηκε με κορωνοϊό. 

Προς μερική και σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων οδεύει η Γαλλία, πιθανώς από το Σαββατοκύριακο. Σταδιακή θα είναι η επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που δεν εντάσσονται στην κατηγορία «πρώτης ανάγκης», όπως τα καταστήματα ρούχων και τα κομμωτήρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιβληθούν νέοι αυστηρότεροι κανόνες, όπως η ύπαρξη ενός πελάτη ανά οκτώ τετραγωνικά μέτρα. Περιορισμοί θα ισχύσουν και στον αριθμό των ευσεβών που θα επισκέπτονται τις εκκλησίες, καθώς δεν θα ξεπερνούν τους 30. Μετά τις 18 Δεκεμβρίου πιθανώς να επιτραπεί η μετακίνηση για χριστουγεννιάτικες διακοπές, πάντα υπό όρους. Πάντως, όλα δείχνουν ότι καταστήματα εστίασης και μπαρ, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Επιστρέφει ξανά ο εφιάλτης του κορωνοϊού στην Ασία. Στο Χονγκ Κονγκ, τις τελευταίες ημέρες, διαγνώστηκαν δεκάδες νέα κρούσματα. Ετσι, από την Πέμπτη λουκέτο βάζουν για μία εβδομάδα όλα τα μπαρ, κέντρα καραόκε, δημόσια λουτρά και νυχτερινά κέντρα. Τα εστιατόρια θα λειτουργούν με το 50% των θέσεων και δεν θα επιτρέπονται περισσότεροι από τέσσερις συνδαιτυμόνες ανά τραπέζι.  Τέλος, η αισιόδοξη εξέλιξη της ημέρας είναι ότι αποδεδειγμένα καρποφορούν οι παγκόσμιες προσπάθειες για την παρασκευή αποτελεσματικών και ασφαλών εμβολίων κατά της COVID-19. Μετά τα «δυτικά» υποψήφια εμβόλια, ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-5, καθώς έχει αποτελεσματικότητα που προσεγγίζει το 95%, ανάλογη δηλαδή με των εμβολίων της Moderna και των Pfizer/BioNΤech, ενώ η τιμή του φαίνεται ότι θα είναι σημαντικά χαμηλότερη.