Ερευνα για τον ξυλοδαρμό προσφύγων στο Παρίσι

Ερευνα για τον ξυλοδαρμό προσφύγων στο Παρίσι

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας διέταξε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν, γύρω από τις συνθήκες βίαιης εκκένωσης από την αστυνομία παράνομης κατασκήνωσης προσφύγων, οι οποίοι κατέλυσαν στην πλατεία της Δημοκρατίας στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διάλυση καταυλισμού τους σε προάστιο του Παρισιού.

«Ζήτησα από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της αστυνομίας (IGPN) να μου παραδώσει το πόρισμά της εντός 48 ωρών για τις πράξεις βίας που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης των σκηνών των προσφύγων διαδηλωτών», είπε χθες ο υπουργός. Σε μήνυμά του στο Twitter λίγες ώρες νωρίτερα, ο Νταρμανέν εξέφρασε τη θλίψη του για τις «σοκαριστικές εικόνες», επισημαίνοντας ότι τη διενέργεια της έρευνας πρότεινε πρώτος ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού Ντιντιέ Λαλεμάν.

Σε φωτογραφίες και βίντεο, οι ειδικές δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας εμφανίζονται να ξυλοκοπούν αδιάκριτα διαδηλωτές και να σχίζουν σκηνές και υπνόσακους με κοπίδια. Η διαδήλωση διοργανώθηκε μία εβδομάδα μετά την εξίσου βίαιη απομάκρυνση 1.500 προσφύγων από αυτοσχέδιο καταυλισμό κάτω από οδική γέφυρα κοντά στο γήπεδο Σταντ ντε Φρανς λίγο έξω από το Παρίσι.

Τη διαφωνία τους με τις μεθόδους των αστυνομικών εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους η υπουργός Ιθαγένειας Μαρλέν Σιαπά και η υπουργός Στέγασης Εμανουέλ Βαργκόν, επισημαίνοντας ότι «οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι που αξίζουν αλληλεγγύης». 

Επικρίσεις για την αδιάκριτη αστυνομική βία άσκησε και ο γ.γ. της ένωσης αστυνομικών επιθεωρητών SCPN, Νταβίντ Λεμπάρς: «Τέτοιες πράξεις δεν έχουν θέση σε “ευαίσθητες” αστυνομικές επιχειρήσεις. 

Παρότι ο καταυλισμός αυτός δεν βρέθηκε εκεί τυχαία, καθώς αποτελεί μέρος πολιτικής πρόκλησης και στέγαζε και άτομα που είχαν στόχο την πρόκληση ταραχών, δεν είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτές τέτοιες πράξεις».

Ο υπουργός Εσωτερικών δέχθηκε πρόσφατα οξεία κριτική για τη βίαιη καταστολή διαδήλωσης κατά του αμφιλεγόμενου νόμου «καθολικής ασφάλειας», ο οποίος ποινικοποιεί τη δημοσίευση φωτογραφιών αστυνομικών, ακόμη και όταν αυτοί κακοποιούν πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή