ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλία Πούτιν – Ερντογάν για την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Συνομιλία Πούτιν – Ερντογάν για την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τη δυνατότητα και άλλες χώρες της περιοχής να συμπεριληφθούν στην προσπάθεια διατήρησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Τουρκία και Ρωσία συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα κοινό κέντρο στην περιοχή για την παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός και το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη στρατευμάτων και την αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν τόνισε πως η κυβέρνηση του AKP μαζί με το κόμμα του Ντεβλέτ Μαχτσελί ΜHP, θα προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. 

Επιταχύνουμε την εφαρμογή δικαστικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο κοινοβούλιο και σημείωσε πως θα έρθουν «κι άλλες μεταρρυθμίσεις σε πακέτα στο κοινοβούλιο».

Ο ίδιος εξήρε την κοινοβουλευτική συμμαχία του AKP με το εθνικιστικό MHP, μια ημέρα αφότου ο Μπαχτσελί απέρριψε τις εικασίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με διαφωνίες των δύο κομμάτων σχετικά με τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σημειώνοντας πως υπερασπίζεται την «τρομοκρατία» και έχει το «αίμα χιλιάδων Κούρδων στα χέρια του»

Ο Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτης του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, βρίσκεται στη φυλακή πάνω από τέσσερα χρόνια και την περασμένη εβδομάδα ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέντ Άριντς ζήτησε την απελευθέρωσή του.

Πηγή: Reuters