ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Θύματα της πανδημίας οι γυναίκες

Θύματα της πανδημίας οι γυναίκες

Ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα, καθώς 4.060.891 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσβλήθηκαν από τον λοιμώδη παράγοντα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Αξιωματούχοι του διεθνούς υγειονομικού φορέα, ωστόσο, τονίζουν ότι η πανδημία εμφανίζει ήπια ύφεση σε Ευρώπη και νοτιοανατολική Ασία, κάτι που δεν ισχύει για τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, ακόμη ένα θλιβερό ορόσημο κατέπεσε χθες, με την παγκόσμια κοινότητα να θρηνεί, από την αρχή της πανδημίας, 1,4 εκατ. θανάτους COVID-19. 

Παρότι οι γυναίκες εμφανίστηκαν να βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, συγκριτικά με τους άνδρες όσον αφορά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19 και θανάτου, ωστόσο επωμίζονται σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό το οικονομικό κόστος της υγειονομικής κρίσης. Οι απώλειες θέσεων εργασίας των γυναικών είναι 1,8 φορά περισσότερες από τις αντίστοιχες των ανδρών. Τραγική, επίσης, είναι και η θέση της κακοποιημένης γυναίκας στους καιρούς της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ΟΗΕ με την ευκαιρία της χθεσινής Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.

Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, που καταγγέλθηκαν στις αρμόδιες αρχές μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, και όχι όσα παραμένουν σιωπηρά πίσω από τις κλειστές πόρτες, παρουσίασαν αύξηση κατά 30% στην Κύπρο, κατά 33% στη Σιγκαπούρη, κατά 30% στη Γαλλία και 25% στην Αργεντινή. Επίσης, η πανδημία έχει προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία όχι μόνο των θεσμών για την προστασία των γυναικών, αλλά ευθύνεται και για το κλείσιμο επιχειρήσεων, χώρων λατρείας ή πολιτισμού και σχολείων, όπου συχνά τα θύματα της βίας έβρισκαν πρόσκαιρο καταφύγιο. Σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο μία χώρα στις οκτώ έθεσε σε εφαρμογή μέτρα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στις γυναίκες και στα κορίτσια. Στην Ισπανία τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας μπορούσαν να ζητήσουν διακριτικά βοήθεια απευθυνόμενα με τον κωδικό «μάσκα-19» στα φαρμακεία, κάποια από τα λίγα καταστήματα που έμειναν ανοικτά στη διάρκεια του lockdown, ενώ στη Γαλλία δημιουργήθηκαν σημεία επικοινωνίας με οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στα σούπερ μάρκετ.

Τον Ιούλιο, ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει ότι έξι μήνες περιοριστικών μέτρων ενδέχεται να οδηγήσουν σε 31 εκατομμύρια επιπλέον περιστατικά έμφυλης βίας σε όλο τον κόσμο και σε 7 εκατ. ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.