Επίθεση Ερντογάν κατά Ντεμιρτάς

Επίθεση Ερντογάν κατά Ντεμιρτάς

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. «Τρομοκράτη με ματωμένα χέρια» χαρακτήρισε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τον έγκλειστο πρώην ηγέτη του φιλοκουρδικού κομματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, καλώντας τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει σε έρευνα όσων επιδιώκουν την αποφυλάκιση του Κούρδου πολιτικού, καθώς και αυτή του ακτιβιστή υπέρ των πολιτικών ελευθεριών και επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε δημιουργήσει προσδοκίες για διεύρυνση των πολιτικών ελευθεριών για την αντιπολίτευση και τους διαφωνούντες, με τη δέσμευσή του πριν από δύο εβδομάδες για σειρά μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη και την οικονομία.

Η χθεσινή πύρινη ομιλία του προέδρου ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος AKP πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα, μετά την παραίτηση του πάλαι ποτέ στενού συνεργάτη του Ερντογάν, πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και συνιδρυτή του AKP, Μπουλέντ Αρίντς, από τη συμβουλευτική επιτροπή της προεδρίας. Ο Αρίντς, που παραιτήθηκε την Τρίτη, εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του με τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτικών κρατουμένων και συγκεκριμένα του Ντεμιρτάς.

Η διαφοροποίηση του Αρίντς προκάλεσε την οξεία αντίδραση του Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη: «Με προσέβαλε όταν είπε ότι όλοι πρέπει να διαβάσουν το βιβλίο ενός τρομοκράτη». Η σύσταση του Αρίντς αναφερόταν στο βιβλίο του Ντεμιρτάς. «Δεν υπάρχει κουρδικό πρόβλημα στη χώρα μας. Ο Ντεμιρτάς υπερασπίζεται την τρομοκρατία και έχει το αίμα χιλιάδων Κούρδων στα χέρια του. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος εχθρός των Κούρδων συμπατριωτών μας είναι το ένοπλο αποσχιστικό κίνημα με τους ένοπλους και πολιτικούς εκπροσώπους του», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας στους βουλευτές του AKP στην Εθνοσυνέλευση.

Δίνοντας τέλος σε κάθε εικασία για προοδευτική μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, ο Ερντογάν είπε ότι το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος MHP, το οποίο μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, θα έχει κεντρικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης. Το ακροδεξιό κόμμα MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στον Ερντογάν για συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του κουρδικού αντάρτικου κινήματος PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σε μία προσπάθεια να μην εμφανισθεί ως υπόδουλος του Μπαχτσελί, ο Ερντογάν είπε ότι «μεγάλο νομοσχέδιο με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων βρίσκεται στο νομοπαρασκευαστικό στάδιο» και ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα, ο τουρκικός Τύπος δημοσίευε φήμες για σοβαρές τριβές στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, εξαιτίας της προοπτικής αποφυλάκισης του Ντεμιρτάς και άλλων Κούρδων, στελεχών του HDP. Ο Ντεμιρτάς βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια, εξαιτίας διαδηλώσεων που φέρεται να είχε διοργανώσει εναντίον της απραξίας του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια επίθεσης ισλαμιστών εναντίον της κουρδικής πόλης Κομπανί στη βόρεια Συρία.

Στην ομιλία του στην Εθνοσυνέλευση, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η φυλάκιση δεκάδων εκλεγμένων δημάρχων του HDP στην κατά πλειοψηφία κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία υπήρξε καθ’ όλα σύννομη. Από τη μεριά του, το φιλοκουρδικό HDP, του οποίου ο Ντεμιρτάς ηγήθηκε μεταξύ 2014 και 2018, ανέφερε ότι η Αγκυρα διόρισε υπηρεσιακούς δημάρχους σε 59 από τους 65 δήμους που ανέδειξαν υποψηφίους του HDP στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή