Μαφία και Covid: Η Καλαβρία αντιμέτωπη με μια διπλή πανδημία

Μαφία και Covid: Η Καλαβρία αντιμέτωπη με μια διπλή πανδημία

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η περιφέρεια της Καλαβρίας είναι μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Ιταλίας αλλά και της Δυτικής Ευρώπης. Και ενώ ο ρυθμός μολύνσεων από COVID-19 και οι αριθμοί των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον ιταλικό βορρά, το εύθραυστο σύστημα Υγείας της δέχεται μεγάλη πίεση, εξ’ ου και τέθηκε σε κατηγορία ύψιστου κινδύνου.

Η Καλαβρία έχει αντιμετωπίσει εμπόδια στην πρόοδό της μετά από δεκαετίες κακής πολιτικής διαχείρισης αλλά και λεηλασιών από τη μαφία της, γνωστή και ως «Ντραγκέτα», η οποία έχει διεισδύσει στο σύστημα Υγείας.

Οι εγκληματικές ομάδες έχουν αποσπάσει πόρους που δημιούργησαν μαζικά χρέη, οδηγώντας σε κλείσιμο 18 από τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής αλλά και σε σημαντικό περιορισμό κλινών και προσωπικού.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ένας ανώτατος τοπικός πολιτικός συνελήφθη, κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρήματος μέσω φαρμακείων ελεγχόμενων από τη «Ντραγκέτα» με αντάλλαγμα την υποστήριξη της μαφίας.

Η διαφθορά προκάλεσε περαιτέρω επιδείνωση σοβαρών πολιτικών αδυναμιών: δύο υγειονομικοί επίτροποι της περιοχής απολύθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα. Ο ένας απομακρύνθηκε επειδή ισχυρίστηκε ότι οι προστατευτικές μάσκες είναι άχρηστες και ότι ο μόνος τρόπος να προσβληθεί κανείς από τον ιό ήταν να φιλήσει με γλώσσα ένα μολυσμένο άτομο για 15 λεπτά.

Οι δύο υποψήφιοι που επέλεξε η κυβέρνηση αρνήθηκαν το συγκεκριμένο πόστο.

«Η Καλαβρία βρέθηκε χωρίς τα κατάλληλα νοσοκομεία για να ανταπεξέλθει στις ελάχιστες απαιτήσεις [της κρίσης] του κορωνοϊού – και έτσι ολόκληρο το σύστημα ήρθε αντιμέτωπο με την κατάρρευση», δήλωσε ο Σάντο Τζοφρέ, ένας γυναικολόγος, ο οποίος ως επικεφαλής της τοπικής υγειονομικής αρχής, αποκάλυψε μια απάτη πριν από πέντε χρόνια, ωστόσο , όπως λέει, οι αρχές τον ανάγκασαν να σιωπήσει.

Αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραλύει την οικονομία της Καλαβρίας, καθώς ο προσδιορισμός της ως «κόκκινη ζώνη» έχει οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων για δεύτερη φορά φέτος.

«Τόσο η Ντραγκέτα όσο και η Covid είναι πανδημίες», λέει ιδιοκτήτης εστιατορίου στην περιοχή.

«Θα αντιμετωπίσουμε τον ιό με ένα εμβόλιο, αλλά η μάχη κατά της μαφίας θα διαρκέσει περισσότερο», προσθέτει.

Η Ιταλία έχει αρχίσει να βλέπει μια «επιπέδωση» στην καμπύλη των μολύνσεων, ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού έχει πέσει κάτω από 1 σε αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Καλαβρία, η οποία πέρασε πλέον από την κατηγορία «κόκκινη ζώνη» στην «πορτοκαλί ζώνη», χαλαρώνοντας τα μέτρα για τις τοπικές μετακινήσεις.

Όμως σε αυτή την πληγωμένη γωνιά της Ιταλίας, ο κορωνοϊός κατάφερε να φέρει στην επιφάνεια τον ευάλωτο πυρήνα της.  

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή