ΗΠΑ: Στα χέρια γυναικών και η οικονομία

ΗΠΑ: Στα χέρια γυναικών και η οικονομία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εκτός από το επικοινωνιακό του επιτελείο, που αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες υπό την Τζεν Ψάκι, ο νικητής των προεδρικών εκλογών, Τζο Μπάιντεν, αναμένεται αυτή την εβδομάδα να ανακοινώσει τα ανώτατα στελέχη της οικονομικής του ομάδας, επιβεβαιώνοντας ακόμη μια φορά την αφοσίωσή του στον ρόλο των γυναικών και στη διαφορετικότητα σε θέσεις εξουσίας.

Στόχος των νεοδιορισθέντων μελών του οικονομικού του επιτελείου είναι να δοθεί έμφαση στην ενίσχυση του εργατικού δυναμικού ως εργαλείου για την ανάπτυξη. Η Σεσίλια Ράουζ, οικονομολόγος στο Πρίνστον, ειδικευμένη στα εργασιακά, η οποία θα τεθεί επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών συμβούλων, θα είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα σε αυτή τη θέση. Η Νίρα Τάντεν, διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Αμερικανικής Προόδου, θα αναλάβει το γραφείο προϋπολογισμού και θα είναι η πρώτη ινδικής καταγωγής Αμερικανίδα στο πόστο. Ταυτόχρονα, οι άλλες δύο  γυναίκες της επιτροπής οικονομικών συμβούλων προέρχονται από μια αριστερή σχολή σκέψης, που βλέπει τις ανισότητες ως απειλή για την οικονομία. 

Παίζοντας με τον σκύλο του ο Μπάιντεν γλίστρησε και έσπασε το πόδι του και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κυκλοφορεί με μπότα. Σε μια σπάνια κίνηση αβροφροσύνης, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τού ευχήθηκε «καλή ανάρρωση» μέσω Twitter. 

Η απαξίωση της εκλογικής διαδικασίας από τον Τραμπ συνεχίστηκε με την κυριακάτικη συνέντευξή του στο Fox News, όπου επανέλαβε τις αιτιάσεις του για νοθεία. Πολιτικοί Ρεπουμπλικανοί φοβούνται ότι η επιμονή του μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες στις κρίσιμες επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν τον Ιανουάριο στην Τζόρτζια και θα κρίνουν την πλειοψηφία της Γερουσίας, καθώς πολλοί ψηφοφόροι του κόμματος θα μπορούσαν να θεωρήσουν περιττή τη συμμετοχή τους σε μια διαβλητή αναμέτρηση. Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως προεξοφλούν ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν και πάλι την πλειοψηφία στο σώμα, με αποτέλεσμα την αναγκαστική συμβίωση του Μπάιντεν με τον σημερινό πρόεδρο του σώματος και απολογητή του Τραμπ, Μιτς Μακόνελ. 

Την ίδια στιγμή, δουλειά πιάνει και η επιτροπή για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, που καλείται να επωμιστεί τη δύσκολη διοργάνωση τον προσεχή Ιανουάριο, εν μέσω πανδημίας. Επικεφαλής είναι ο Τόνι Αλεν, πρόεδρος του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ντέλαγουερ, ενός παραδοσιακά μαύρου πανεπιστημίου στην πατρίδα του Μπάιντεν. 

Η ανάληψη της αντιπροεδρίας από την Κάμαλα Χάρις έχει αφήσει κενή τη θέση της στη Γερουσία εκ μέρους της Καλιφόρνιας. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ υφίσταται πιέσεις να αναπληρώσει γρήγορα την έδρα και ενώ μέχρι πρότινος η ομογενής Ελένη Κουναλάκη Τσακοπούλου θεωρείτο μεταξύ των φαβορί, λόγω και της φιλικής της σχέσης με τη Χάρις, φαίνεται ότι προκρίνεται ο 47χρονος ισπανόφωνος υπουργός Εσωτερικών Αλεξ Παντίλα, χωρίς να αποκλείεται και κάποια μαύρη γυναίκα. 

Και ενώ η προοδευτική στροφή στις ΗΠΑ είναι ήδη εμφανής, η κυβέρνηση Τραμπ εξακολουθεί το καταστροφικό της έργο. Το υπουργείο Δικαιοσύνης επισπεύδει διάταγμα που θα μπορούσε να επαναφέρει το εκτελεστικό απόσπασμα και το ηλεκτροσόκ για τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις θανατικών ποινών, ενώ έχει δεσμευτεί ότι θα εκτελέσει ακόμη πέντε κρατούμενους μέχρι την ορκωμοσία Μπάιντεν. Ο νέος πρόεδρος έχει δεσμευθεί πάντως ότι θα καταργήσει τη θανατική ποινή για ομοσπονδιακά αδικήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή