Η αδυσώπητη επέλαση του κορωνοϊού

Η αδυσώπητη επέλαση του κορωνοϊού

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν η Μαρίνα Γκόμεζ και ο συνάδελφός της μπαίνουν σε ένα δωμάτιο προκειμένου να απομακρύνουν το άψυχο σώμα ενός θύματος της COVID-19, δουλεύουν σιωπηλά και μεθοδικά.

Η Γκόμεζ και οι συνάδελφοί της δουλεύουν για τη Mémora, τη μεγαλύτερη υπηρεσία διοργάνωσης κηδειών στη Βαρκελώνη με γραφεία σε ολόκληρη την Ισπανία αλλά και στην Πορτογαλία.

Αποτελούν μέρος μιας ομάδας εργαζομένων με ένα σημαντικό καθήκον. Όπως οι νοσηλευτές και οι γιατροί, έχουν υπάρξει μάρτυρες και έχουν έρθει σε επαφή με τη θανατηφόρα επέλαση του νέου κορωνοϊού, εξαιτίας του οποίου έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Όταν καταφθάνουν σε ένα γηροκομείο ή σε ένα κέντρο αποκατάστασης, η Γκόμεζ και ο συνεργάτης της Μανέλ Ριβέρα παροτρύνουν τους εργαζόμενους εκεί να βγάζουν τους συγκατοίκους ενός αποθανόντος από το δωμάτιο για όσο χρόνο χρειαστεί προκειμένου να απομακρύνουν ένα πτώμα.

Πολλές φορές, ωστόσο, μονάχα μια λευκή κουρτίνα χωρίζει τους ζωντανούς από τους νεκρούς, και αυτή η σκληρή πραγματικότητα και έλλειψη ευπρέπειας προβληματίζει τη Γκόμεζ.

«Το γεγονός και μόνο ότι πηγαίνεις να απομακρύνεις ένα άψυχο σώμα και βλέπεις και κάποιον άλλον στον χώρο, ζωντανό δίπλα στον αποθανόντα, είναι αυτό που με θλίβει περισσότερο», δήλωσε η ίδια στο Associated Press.

Κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, η Γκόμεζ είπε ότι τα αιτήματα για απομάκρυνση ενός επιζόντος ασθενούς από το δωμάτιο ήταν πιο συχνά. Υπήρχε ένα κλίμα εμπόλεμης κατάστασης που είχε φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά και τους είχε κάνει πιο αλληλέγγυους απέναντι στις δυσκολίες.

Αφότου η Ισπανία κατάφερε να περιορίσει επιτυχώς τον ημερήσιο απολογισμό θανάτων από 900 τον Μάρτιο σε μονά ψηφία τον Ιούλιο, η χώρα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μια νέα έξαρση που έχει οδηγήσει αυτούς τους αριθμούς στο να ξεπερνούν τους 200 ημερησίως τον Νοέμβριο.

Εν μέσω του νέου αυτού κύματος, οι εργαζόμενοι που αναλαμβάνουν να απομακρύνουν τα σώματα όσων απεβίωσαν από COVID-19, κάνουν πλέον τον γύρο των νοσοκομείων, των σπιτιών και των κέντρων φροντίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή