«Κόκκινο» στη Sturmbrigade 44

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας απαγόρευσε την ακροδεξιά ομάδα Sturmbrigade 44 μετά μία σειρά αστυνομικών επιχειρήσεων με στόχο μέλη της σε τρία γερμανικά κρατίδια. Η απαγόρευση επιτρέπει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και προπαγανδιστικού υλικού, με σκοπό μεταξύ άλλων να διερευνηθεί η δομή ακροδεξιών δικτύων. 

«Οποιοσδήποτε κηρύσσει τον πόλεμο στις θεμελιώδεις αξίες της φιλελεύθερης κοινωνίας μας θα βιώσει την αποφασιστική απάντηση της συντεταγμένης δημοκρατικής πολιτείας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, Στιβ Αλτερ. Χθες το πρωί έγιναν επιχειρήσεις σε κατοικίες και άλλα ακίνητα που συνδέονται με 13 μέλη της οργάνωσης στα δυτικογερμανικά κρατίδια της Εσσης και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου- Πομερανίας. Στα ίδια δυτικογερμανικά κρατίδια και στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ είχαν γίνει αστυνομικές επιχειρήσεις και το καλοκαίρι του 2019. 

Η οργάνωση, γνωστή και με το όνομα Wulfsbrigade 44, λειτουργεί από το 2016. Στις αρχές του 2018 εντοπίστηκε μια τσάντα με όπλα και ένα μπλουζάκι με το όνομα της ομάδας σε ένα τρένο. Η εν λόγω οργάνωση είναι μία από το πλέγμα ομάδων με αναφορές στην ιδεολογία της υποτιθέμενης ανωτερότητας της γερμανικής φυλής, με στόχους μεταξύ άλλων «την αναβίωση της ελεύθερης πατρίδας» και την οργάνωσή της «σύμφωνα με τον γερμανικό ηθικό νόμο». 

Το όνομα της οργάνωσης έχει ευθείες αναφορές στις χειρότερες σελίδες της ναζιστικής ιστορίας, καθώς ο αριθμός 44 παραπέμπει στα γράμματα DD (Division Dirlewanger). Ο διοικητής των SS Οσκαρ Ντιρλεβάνγκερ θεωρείται από τους ιστορικούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνδεόμενος με μερικές από τις χειρότερες φρικαλεότητες της περιόδου, τις οποίες διέπραττε με ιδιαίτερο σαδισμό. Σύμφωνα με τις Αρχές, η οργάνωση διαθέτει αυστηρή ιεραρχία και δομή, αλλά δεν είναι μεγάλη, με τον αριθμό των μελών της να περιορίζεται σε διψήφιο νούμερο. 

Επίθεση με τζιπ

Εν τω μεταξύ, στο πένθος βυθίστηκε χθες η πόλη Τρίερ της Ρηνανίας-Παλατινάτου, κοντά στα σύνορα με το Λουξεμβούργο, όταν 51χρονος οδηγός παρέσυρε ηθελημένα ανθρώπους στον θάνατο σε κεντρικό πεζόδρομο. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα βρέφος εννέα μηνών και μία γυναίκα 73 ετών, έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν, καθώς το σκούρο γκρι τζιπ μάρκας Ρέιντζ Ρόβερ κινείτο με μεγάλη ταχύτητα στον πεζόδρομο που οδηγεί στη ρωμαϊκή πύλη Πόρτα Νίγκρα. Η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στη Γερμανία απαγορεύει τη δημοσίευση του πλήρους ονόματος του δράστη, το μικρό όνομα του οποίου είναι Μπερντ. Οι Αρχές δεν ήταν σε θέση να προβούν σε εκτιμήσεις για το κίνητρό του, ενώ έκαναν γνωστό ότι ο 51χρονος άνδρας κατάγεται από την περιοχή, ήταν σε κατάσταση βαριάς μέθης και επιχείρησε να αντισταθεί στη σύλληψη. Επίσης ανέφεραν ότι υπάρχουν ενδείξεις ψυχιατρικών προβλημάτων. Τις τελευταίες ημέρες, ο 51χρονος ζούσε στο τζιπ, το οποίο του είχε παραχωρήσει γνωστός του.

«Ενας οδηγός έπαθε αμόκ στην πόλη», είπε ο δήμαρχος Βόλφραμ Λάιμπε. «Μόλις περπάτησα στο κέντρο και ήταν φρικτό. Στο έδαφος ήταν ένα αθλητικό παπούτσι και το κορίτσι στο οποίο ανήκε είναι νεκρό», προσέθεσε. Η χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης, που συνήθως στήνεται στον πεζόδρομο αυτό φέτος ακυρώθηκε λόγω κορωνοϊού, αλλά τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά και υπήρχε κόσμος στον πεζόδρομο. Από τη στιγμή κατά την οποία η αστυνομία έλαβε τις πρώτες αναφορές για όχημα που «θερίζει» ανθρώπους ώς τη στιγμή που δύο οχήματα της ασφάλειας έφραξαν τον δρόμο στον δολοφόνο μεσολάβησαν, σύμφωνα με τις Αρχές, τέσσερα λεπτά. Η απόσταση που διήνυσε ήταν περίπου ίση με ένα χιλιόμετρο. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ μετέφερε τα συλλυπητήρια της καγκελαρίου για το συμβάν και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή