Ε.Ε. - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Η Κομισιόν συνιστά συντονισμό των μέτρων κατά της COVID-19 στις γιορτές

Η Κομισιόν συνιστά συντονισμό των μέτρων κατά της COVID-19 στις γιορτές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση προς τα κράτη – μέλη να ενισχύσουν τα συστήματα Υγείας και να προβούν σε συντονισμό των περιοριστικών μέτρων σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές συναθροίσεις ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα έξαρση κρουσμάτων της COVID-19.

Μετά την αναζωπύρωση της πανδημίας τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιορίσει τον αριθμό μολύνσεων, επιβάλλοντας αυστηρότερα lockdown και άλλα περιοριστικά μέτρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρότρυνε σήμερα Τετάρτη τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα μέτρα κοινωνικών αποστάσεων καθώς και της χρήσης μάσκας κατά τη διάρκεια των εορτών, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να τίθενται σε αυτοαπομόνωση πριν και μετά από κοινωνικές συναθροίσεις, στην περίπτωση που κατά την εορταστική περίοδο υπάρξει χαλάρωση των μέτρων που τις περιορίζουν.

Η αυτοαπομόνωση θα πρέπει να διαρκεί «τουλάχιστον επτά ημέρες», σύμφωνα με την Κομισιόν. Οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης μαζικών συναθροίσεων, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν «ξεκάθαρα κριτήρια» σε ό,τι αφορά τις πιο μικρές εκδηλώσεις.

«Γνωρίζουμε ότι είναι μεγάλες οι θυσίες προκειμένου να κρατήσουμε ο ένας τον άλλον ασφαλή. Αλλά δεν μπορούμε να ρισκάρουμε το να γίνουν οι εκδηλώσεις εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς εστίες υπερμετάδοσης του ιού», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδη.

Οι Βρυξέλλες προτείνουν οι πολίτες των κρατών – μελών να παραμένουν εντός μιας «οικογενειακής φούσκας» για να περιορίσουν τις κοινωνικές τους συναναστροφές στην περίπτωση που υπάρξει κάποια χαλάρωση των μέτρων στις γιορτές.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ε.Ε., οι χώρες – μέλη θα μπορούσαν να παρατείνουν τις σχολικές διακοπές ή να επιβάλουν μια περίοδο όπου θα ισχύει η τηλεκπαίδευση μετά την εορταστική περίοδο.

Τα νοσοκομεία θα πρέπει να προετοιμαστούν για την περίπτωση αυξημένων απαιτήσεων σε προσωπικό αλλά και να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα της Ε.Ε. προκειμένου να εξασφαλίσουν προστατευτικό εξοπλισμό όταν αυτό κριθεί απαραίτητο, αναφέρει η Κομισιόν.

Επιπλέον, κάλεσε τα κράτη να διευρύνουν την κλίμακα διεξαγωγής τεστ προκειμένου να εντοπίζονται τα τοπικά ξεσπάσματα του ιού, καθώς και να προβούν σε ενίσχυση της χωρητικότητας των μέσων μαζικής μεταφοράς όπου αυτό είναι δυνατό, για αποφυγή του συνωστισμού. Οι μάσκες θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές στα μέσα μεταφοράς, τονίζει η Κομισιόν.

Η πολιτική για την Υγεία είναι εθνική αρμοδιότητα στην Ε.Ε. και η Κομισιόν μπορεί μονάχα να κάνει ορισμένες προτάσεις για λήψη κοινών μέτρων.

Ωστόσο, με την προσπάθειά της να συντονίσει τις προσπάθειες των κρατών – μελών, η Ε.Ε. ελπίζει να αποφύγει την ύπαρξη ενός συνονθυλεύματος από διαφορετικά εγχώρια μέτρα όπως και κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Με τα πρώτα εμβόλια κατά της COVID-19 να καταστούν πιθανώς διαθέσιμα και αυτό τον μήνα, η Κομισιόν ανέφερε ότι θα προβεί σε προτάσεις για άρση των μέτρων όταν αρχίσουν να διεξάγονται οι εμβολιασμοί.

Πηγή: Reuters