ΗΠΑ: Εξετάζεται μείωση της καθιερωμένης διάρκειας καραντίνας

ΗΠΑ: Εξετάζεται μείωση της καθιερωμένης διάρκειας καραντίνας

Είναι πιθανό να μειωθεί σε δέκα ή ακόμη και επτά ημέρες

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καθιερωμένες 14ημερες καραντίνες του κορωνοϊού είναι πιθανό να μειωθούν σε δέκα ή ακόμη και επτά ημέρες, σύμφωνα με αναθεωρημένες οδηγίες που εκδόθηκαν σήμερα Πέμπτη από το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC).

Η αναθεώρηση αυτή εξετάζεται στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της συμμόρφωσης με ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Η εν λόγω κίνηση αντανακλά το γεγονός ότι το CDC αναγνωρίζει πως ο κανόνας για τήρηση καραντίνας δύο εβδομάδων είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους και πως το όφελος της καραντίνας για τη δημόσια υγεία μπορεί να επιτευχθεί και με μια πιο ευέλικτη προσέγγιση.

Το CDC αναγνωρίζει επίσης ότι η νέα αυτή οδηγία συμπεριλαμβάνει ένα είδος «ανταλλαγής». Ο υπάρχων κανόνας για καραντίνα 14 ημερών σχετίζεται με την ικανότητα του ιού να αναπτύσσεται για μια μακρά χρονική περίοδο προτού εκδηλωθούν συμπτώματα. Ωστόσο, η έλλειψη συμμόρφωσης – για παράδειγμα, ανάμεσα σε άτομα που φοβούνται ότι ίσως χάσουν τη δουλειά τους, ή τον μισθό δύο εβδομάδων εάν παραδεχτούν ότι έχουν προσβληθεί – μπορεί να υπονομεύσει το όφελος που αποκομίζει η δημόσια υγεία μέσω αυτού του μέτρου.

Η πρόταση του CDC για 14ημερη καραντίνα εξακολουθεί να ισχύει, αλλά η αναθεωρημένη οδηγία που δίνεται στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας προσφέρει δύο τρόπους για μείωση αυτής της περιόδου.

Στην περίπτωση που μια κοινότητα διαθέτει τους κατάλληλους πόρους για διεξαγωγή τεστ, η καραντίνα μπορεί να τελειώσει μετά από μόλις επτά ημέρες εάν ένα άτομο διαγνωστεί αρνητικό στον ιό κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών αυτής της χρονικής περιόδου. Το τεστ μπορεί να είναι είτε ταχείας απόκρισης τεστ αντιγόνου είτε το πιο αξιόπιστο μοριακό τεστ, το οποίο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να δώσει αποτελέσματα.

Εναλλακτικά, η καραντίνα μπορεί να τελειώσει σε δέκα ημέρες χωρίς τη διεξαγωγή τεστ εάν ένα άτομο παρακολουθεί την πιθανή εκδήλωση συμπτωμάτων – όπως ο πυρετός – σε καθημερινή βάση και δεν εκδηλώσει κανένα. Το άτομο αναμένεται να συνεχίσει να είναι σε ετοιμότητα για αναγνώριση των συμπτωμάτων και για τις 14 ημέρες, παρά τη διακοπή της καραντίνας.

Το CDC έψαχνε για έναν αποτελεσματικό τρόπο, με τον οποίο η προτεινόμενη διάρκεια καραντίνας θα μπορούσε να θέσει υπό έλεγχο τη συντριπτική πλειοψηφία των εν δυνάμει μολυσματικών ατόμων αλλά παράλληλα θα οδηγούσε και σε μεγαλύτερο βαθμό συμμόρφωσης.

Οι επιστήμονες του CDC υπολόγισαν ότι, για τα άτομα που διακόπτουν την καραντίνα έπειτα από επτά ημέρες, το «υπολειπόμενο ρίσκο μεταδοτικότητας» είναι περίπου στο 5%, ενώ μειώνεται στο 1% για όσους σταματούν την καραντίνα στις 10 ημέρες, με βάση τη νέα οδηγία.

Δύο διακεκριμένοι ειδικοί χαιρετίζουν την είδηση αυτή.

«Παρασκηνιακά, πολλοί από εμάς παρότρυναν το CDC να κάνει αυτό το βήμα, καθώς πιστεύω πως είναι προς όφελος της δημόσιας υγείας, της οικονομίας και της ψυχικής υγείας των ατόμων που μπαίνουν σε καραντίνα», αναφέρει ο Γουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής και ειδικός στον τομέα των μολυσματικών ασθενειών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ.«Πρόκειται από κάθε άποψη για μια νίκη».

Η Τζένιφερ Νούτσο, επιδημιολόγος στο Κέντρο Υγειονομικής Ασφάλειας Johns Hopkins, αντιμετωπίζει επίσης θετικά αυτή την αναθεώρηση, λέγοντας ότι θα εστιάσει στην περίοδο κατά την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι που εκτίθενται στον ιό είναι πιο πιθανόν να μεταδώσουν την ασθένεια. Αυτή τη στιγμή, αναφέρει, οι προσπάθειες για ιχνηλάτηση επαφών εμποδίζονται από «σημαντική έλλειψη κινήτρων» για να μπει κάποιος σε καραντίνα.

Το μέτρο της καραντίνας εφαρμόζεται για τα άτομα που έχουν εκτεθεί στον ιό αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν μολύνθηκαν. Ο στόχος είναι να απομονωθούν προσωρινά αυτοί οι άνθρωποι από τον υπόλοιπο πληθυσμό προκειμένου να μη μεταδώσουν τον ιό σε περίπτωση που έχουν προσβληθεί.

Ο ιός αναπτύσσεται με αργό ρυθμό. Τα συμπτώματα ίσως να μην κάνουν την εμφάνισή τους για αρκετές ημέρες ή ακόμα και για δύο εβδομάδες. Σε σπάνιες περιπτώσεις ίσως χρειαστούν ακόμη περισσότερο καιρό για να εκδηλωθούν.

Αυτό που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον περιορισμό της πανδημίας είναι ότι 20 με 40% των ατόμων που έχουν προσβληθεί δεν αναπτύσσουν ποτέ συμπτώματα αλλά μπορούν παρ’ όλα αυτά να μεταδώσουν τον ιό στους άλλους, σύμφωνα με το CDC.

Πηγή: The Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή