Χαριστική βολή στον Τραμπ από τον Μπαρ

Χαριστική βολή στον Τραμπ από τον Μπαρ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά γενική ομολογία, ο Ουίλιαμ Μπαρ, στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης που βοήθησε όσο κανείς άλλος ομόλογός του την πολιτική ατζέντα του πολιτικού του προϊσταμένου από την εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον. Ακριβώς γι’ αυτό, το πλήγμα που δέχθηκε ο απερχόμενος πρόεδρος από τον Μπαρ ήταν ιδιαίτερα επώδυνο. Λύνοντας τη σιωπή του για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης έριξε, ουσιαστικά, τη χαριστική βολή στις προσπάθειες του Τραμπ και των δικηγόρων του να αμφισβητήσουν διά της δικαστικής οδού τη νίκη του Τζο Μπάιντεν. 

«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε εντοπίσει ενδείξεις νοθείας σε κλίμακα που θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε ο Μπαρ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press. Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι η μόνη καταγγελία που θα μπορούσε, αν αποδεικνυόταν ορθή, να στηρίξει τις εικασίες περί συστηματικής νοθείας ήταν εκείνη που αφορούσε το λογισμικό των ηλεκτρονικών μηχανών ψηφοφορίας που προέρχονταν από την αμερικανική εταιρεία Dominion Voting Systems. «Τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας εξέτασαν το θέμα και μέχρι σήμερα δεν έχουμε βρει τίποτα που να στηρίζει την καταγγελία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καθώς οι πολιτείες επικυρώνουν τα εκλογικά αποτελέσματα και τα δικαστήρια απορρίπτουν τις προσφυγές των δικηγόρων του, ο Ντόναλντ Τραμπ καταφεύγει σε ολοένα πιο ευφάνταστες θεωρίες συνωμοσίας. Την Κυριακή έφθασε να ισχυριστεί ότι το FBI ή και το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης ενδέχεται να έπαιξαν ρόλο στην υποτιθέμενη νοθεία υπέρ του Τζο Μπάιντεν. Σημειώνεται ότι, καθώς η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων οδεύει προς την ολοκλήρωσή της σε όλες τις πολιτείες, η νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου αποκτά ευρύτερες διαστάσεις από ό,τι είχε φανεί την επομένη των εκλογών. Τους δύο υποψήφιους χωρίζουν πλέον περίπου επτά εκατ. ψήφοι, που αναλογούν σε ποσοστό 4,3%, ενώ η διαφορά στους εκλέκτορες έχει εδώ και αρκετές ημέρες οριστικοποιηθεί σε 306 έναντι 232.

«Κάποιος θα σκοτωθεί»

Πέραν του Μπαρ, ένας άλλος Ρεπουμπλικανός, ο εκ των κορυφαίων εκλογικών αξιωματούχων της Τζόρτζια, Γκάμπριελ Στέρλινγκ, επέκρινε δριμύτατα την αμφισβήτηση του αποτελέσματος στην πολιτεία του από τον Τραμπ, καθιστώντας τον υπεύθυνο για τις απειλές που δέχονται συνάδελφοί του από οπαδούς του προέδρου. «Αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο εμφανώς αναστατωμένος Στέρλινγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην Ατλάντα, καλώντας τον Τραμπ «να πάψει να ενθαρρύνει τον κόσμο σε εγκληματικές πράξεις βίας». Και προσέθεσε: «Κάποιος θα τραυματιστεί. Κάποιος θα πυροβοληθεί. Κάποιος θα σκοτωθεί». Αργότερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας, Μπραντ Ράφενσπεργκερ, επίσης Ρεπουμπλικανός, έκανε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ανακαταμέτρηση των ψήφων στην πολιτεία, την οποία είχαν ζητήσει οι εκπρόσωποι της εκστρατείας Τραμπ, χωρίς να αλλάξει το αποτέλεσμα. Προσέθεσε, δε, ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι πλέον ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αμερικής.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ των New York Times αναφέρει ότι ο απερχόμενος πρόεδρος έχει συζητήσει με συμβούλους του το ενδεχόμενο να απονείμει προληπτικά χάρη στα τρία μεγαλύτερα από τα πέντε παιδιά του (την Ιβάνκα, τον Ερικ και τον Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ), στον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ και στον προσωπικό του δικηγόρο, Ρούντολφ Τζουλιάνι. Η απονομή χάριτος θα αφορά πιθανές μελλοντικές διώξεις είτε για αμφιλεγόμενες συναντήσεις με ξένους παράγοντες είτε για φορολογικά αδικήματα. Μια τόσο ευρεία απονομή χάριτος και μάλιστα προληπτικά είναι πολύ ασυνήθιστη στα πολιτικά χρονικά της Αμερικής, αν και υπάρχουν προηγούμενα, με πιο χτυπητή την αμνήστευση του παραιτηθέντος προέδρου Νίξον από τον διάδοχό του Τζέραλντ Φορντ για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ. Σημειώνεται, όμως, ότι ο εκάστοτε πρόεδρος δεν έχει τη δυνατότητα να απαλλάξει οποιονδήποτε από αδικήματα που έχουν διαπραχθεί σε πολιτειακό ή τοπικό επίπεδο. 

Σε μια εξέλιξη που δεν είναι σαφές αν συνδέεται με αυτή την υπόθεση, το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε έρευνα για πιθανή διοχέτευση χρημάτων στον Λευκό Οίκο με αντάλλαγμα την απονομή προεδρικής χάριτος σε άτομα τα οποία δεν είχαν μέχρι χθες κατονομαστεί. Το σχετικό κείμενο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Αρχές, ήταν κατά το ήμισυ λογοκριμένο, έτσι ώστε να μην είναι σαφές ποια άτομα από το προσωπικό του Λευκού Οίκου ερευνώνται για πιθανή δωροδοκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή