ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Κύπρος: Δύο θάνατοι και 348 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Κύπρος: Δύο θάνατοι και 348 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Τον θάνατο άλλων δυο ασθενών με κορωνοϊό και 348 νέα κρούσματα ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι αρχές στην Κύπρο.

Οι ασθενείς που απεβίωσαν είναι γυναίκα, ηλικίας 87 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, η οποία νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και άντρας ηλικίας 87 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, ο οποίος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, μετά από μεταφορά του από το Κέντρο Αποκατάστασης Εκάλη στην Λεμεσό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 9.923 τεστ για ανίχνευση της νόσου COVID-19. Από τα 348 νέα κρούσματα τα 99 αφορούν άτομα τα οποία τις προηγούμενες ημέρες είχαν παρουσιάσει θετικό αποτέλεσμα σε rapid tests και ακολούθως υποβλήθηκαν σε μοριακή εξέταση με επίσης θετικό αποτέλεσμα.

Τα 60 από το πρόγραμμα των γηροκομείων είναι τα 11 (από 59 δείγματα) από το γηροκομείο Άγιος Αντώνιος στην Λευκωσία και τα 49 (από 63 δείγματα) από το γηροκομείο Χρυσή Ηλικία στην Λευκωσία. Στη Χρυσή Ηλικία είχαν κρούσμα στο προσωπικό και έγινε μέσω της Μονάδας σε όλους. Στον Άγιο Αντώνιο είχαμε στις 26/11 δύο κρούσματα και έγινε επανέλεγχος στις 7 μέρες. Από τα σημερινά οι πιο πολλοί είναι ηλικιωμένοι που διαμένουν στους χώρους αυτούς, αλλά δεν έγινε ακόμα η διερεύνηση.

Α. Μοριακή Εξέταση (PCR test):

Από τις 9,923 εργαστηριακές εξετάσεις, οι 3,525 εργαστηριακές διαγνώσεις διενεργήθηκαν με τη μοριακή μέθοδο (PCR), με 249 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής:

• Από 697 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 75 κρούσματα.
• Από 1,378 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εντοπίστηκαν 85 κρούσματα.
• Από 328 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκαν 29 κρούσματα.
• Από 122 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργαστηριακού ελέγχου που διενεργείται σε οίκους ευγηρίας και άλλες δομές, εντοπίστηκαν 60 κρούσματα.

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:

• Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών και επαναπατρισθέντων, διεκπεραιώθηκαν 415 εργαστηριακές εξετάσεις,
• Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, ολοκληρώθηκαν 148 εργαστηριακές εξετάσεις,
• Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου δομών μεταναστών, διεκπεραιώθηκαν 19 εργαστηριακές εξετάσεις, και
• Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού σχολικών μονάδων, διεκπεραιώθηκαν 418 εργαστηριακές εξετάσεις.

Επιπλέον, επαληθεύτηκε με τη μέθοδο της μοριακής εξέτασης το θετικό αποτέλεσμα για 99 δείγματα θετικών αποτελεσμάτων που εντοπίστηκαν μέσω της μεθόδου rapid test αντιγόνου τις προηγούμενες ημέρες. Τα θετικά τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου που επιβεβαιώνονται με τη μέθοδο PCR περιλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων πιο κάτω.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 11,523.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου