Βαρύς ο απολογισμός της πανδημίας

Βαρύς ο απολογισμός της πανδημίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θλιβερό ορόσημο του 1,5 εκατ. θανάτων από COVID-19 ξεπέρασε η παγκόσμια κοινότητα. Στο επίκεντρο της υγειονομικής κρίσης βρίσκονται, για ακόμη μία φορά, οι ΗΠΑ, που την Τετάρτη κατέγραψαν ρεκόρ, με 3.157 θανάτους εντός 24 ωρών, τους περισσότερους δηλαδή από την έναρξη της πανδημίας. Τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τις 200.000. 

Αχτίδα ελπίδας για την αποκλιμάκωση της κρίσης που ταλαιπωρεί τον τελευταίο χρόνο την υφήλιο αποτελεί η έλευση των εμβολίων κατά της COVID-19. Oπως δήλωσε χθες ο περιφερειακός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δρ Xανς Kλούγκε, τα εμβόλια προσφέρουν «μια εξαιρετική υπόσχεση για την αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού», προσθέτοντας ότι όσο περισσότερα σκευάσματα εγκριθούν τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να μπει γρήγορα τέλος στην πανδημία.

Την ίδια στιγμή, ο δρ Σιντάρτα Ντάτα, επικεφαλής του προγράμματος του ΠΟΥ για ασθένειες που αποτρέπονται με εμβόλια, επισήμανε ότι ο διεθνής οργανισμός και ο ευρωπαϊκός ελεγκτικός φορέας για τα φάρμακα (ΕΜΑ) ζήτησαν από τη Βρετανία, που την Τετάρτη ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, να κοινοποιήσει τα στοιχεία που οδήγησαν στην απόφαση, ώστε να επιταχύνουν, με τη σειρά τους, τη δική τους αξιολόγηση, και προσέθεσε ότι η κοινοποίηση των δεδομένων θα βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης των πολιτών που θα εμβολιασθούν.

O αναπληρωτής επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας, καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ, σε συνέντευξή του στο BBC επισήμανε, ωστόσο, ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να γίνουν προσεκτικά, καθώς και ότι οι έγκυοι δεν πρέπει να εμβολιαστούν. Επίσης, τόνισε ότι ο βρετανικός υγειονομικός φορέας (NHS) εξετάζει τρόπους για τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε οίκους ευγηρίας, όμως δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτό θα συμβεί σύντομα.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν ανακοίνωσε χθες ότι η εγγραφή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του Sputnik-5 ξεκινάει σήμερα και θα χορηγηθεί κατά προτεραιότητα σε υγειονομικούς, δασκάλους και εργαζομένους στις κοινωνικές υπηρεσίες. Οι πρώτες δόσεις θα χορηγηθούν το Σαββατοκύριακο. 

Τέλος, ανησυχία προκαλεί το πολύπλοκο σχέδιο διανομής των εμβολίων μετά την έγκρισή τους. Ο τεχνολογικός κολοσσός ΙΒΜ προειδοποίησε για εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων (phishing) σε εταιρείες που έχουν επιφορτιστεί με την «αλυσίδα ψύξης», τη διαδικασία διανομής των εμβολίων υπό συνθήκες βαθιάς κατάψυξης. Ηδη μια ομάδα χάκερ επιχειρεί να αλιεύσει τέτοια στοιχεία, στέλνοντας παραπλανητικές, κακόβουλες ηλεκτρονικές επιστολές.  

Την ίδια στιγμή, συνδικαλιστές της γερμανικής αστυνομίας προειδοποιούν ότι το σώμα δεν διαθέτει επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού για να επωμισθεί με ασφάλεια τη διαφύλαξη των εμβολίων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή