Εμπλουτισμό ουρανίου αποφάσισε το Ιράν

Εμπλουτισμό ουρανίου αποφάσισε το Ιράν

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Νόμο για την ενίσχυση των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου, πέρα από τα όρια που επιτρέπει η συνθήκη του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, ψήφισε χθες το Κοινοβούλιο της Τεχεράνης. Το νομοθέτημα προβλέπει επίσης την αναστολή των επιθεωρήσεων του ΟΗΕ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, εφόσον οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν δεν έχουν αρθεί εντός δύο μηνών.

Οι Ιρανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου ως αντίποινα για τη δολοφονία του επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, την περασμένη εβδομάδα, στην Τεχεράνη. Οι ιρανικές αρχές αποδίδουν την ενέργεια στο Ισραήλ. Το νομοσχέδιο, που επικυρώθηκε χθες από το ελεγκτικό όργανο των Φρουρών της Επανάστασης, μένει να λάβει την έγκριση του ύπατου θρησκευτικού ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες –και οι ΗΠΑ– που υπέγραψαν τη συμφωνία έχουν διορία δύο μηνών να άρουν τις κυρώσεις τους εις βάρος του πετρελαϊκού και χρηματοπιστωτικού τομέα του Ιράν. Το νομοσχέδιο, που εισήγαγαν στο Κοινοβούλιο σκληροπυρηνικοί βουλευτές, θα δυσχεράνει τη θέση του προέδρου Τζο Μπάιντεν μετά την ορκωμοσία του, στις 20 Ιανουαρίου. Ο εν αναμονή πρόεδρος έχει δηλώσει πρόθυμος να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία, εφόσον η Τεχεράνη «επιστρέψει στην αυστηρή τήρηση των όρων της συνθήκης για τα πυρηνικά».

«Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ο οποίος έχει εκφράσει δημοσίως τη διαφωνία του με το νομοθέτημα, δέχεται τώρα μεγαλύτερη πίεση για να εξασφαλίσει την ταχεία αμερικανική επάνοδο στη συμφωνία», αναφέρει η αναλυτής Αριάν Ταμπατάι, του ινστιτούτου German Marshall Fund. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας πρέπει να επανεκκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20% και να εγκαταστήσει προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Νατάντζ και του Φορντάου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή