Μπλόκo από Κογκρέσο σε μείωση δυνάμεων στη Γερμανία

Μπλόκo από Κογκρέσο σε μείωση δυνάμεων στη Γερμανία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την απόσυρση δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία, την οποία έχει αναγγείλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν μέλη του Κογκρέσου με τροπολογία που έχει κατατεθεί στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Ο Τραμπ επιδιώκει τον τελευταίο μήνα της προεδρίας του να τιμωρήσει το Βερολίνο για την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας.

Το νομοσχέδιο «απαγορεύει τη μείωση του αριθμού Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία κάτω των 34.500, εφόσον ο υπουργός Αμυνας δεν έχει καταθέσει εντός 120 ημερών έκθεση για τις επιπτώσεις για τους συμμάχους, το κόστος, τις οικογένειες Αμερικανών στρατιωτικών, την αντιμετώπιση απειλών και άλλων καίριων ζητημάτων», σύμφωνα με την περίληψη της έκθεσης της Επιτροπής Στρατιωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στα τέλη Ιουλίου, ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να μειώσει τον αριθμό Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία από 36.000 που είναι σήμερα, σε περίπου 11.900, λέγοντας ότι η «αναδιάταξη» των δυνάμεων θα μπορούσε να ξεκινήσει «μέσα σε λίγες εβδομάδες». Ο πρόεδρος είχε πει: «Ξοδεύουμε πολλά χρήματα στη Γερμανία, μας εκμεταλλεύονται εμπορικά και μας εκμεταλλεύονται στρατιωτικά. Για τον λόγο αυτόν μειώνουμε τον στρατό μας στη χώρα».

Ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου, που κατατίθεται με μορφή νόμου, διαθέτει και μία ακόμη τροπολογία για περίπου 28.500 Αμερικανούς στρατιώτες στη Νότια Κορέα, απαγορεύοντας κάθε μείωση προσωπικού, εφόσον ο υπουργός Αμυνας δεν έχει εγκρίνει ορισμένες προϋποθέσεις για τον περιορισμό δυνάμεων στην κορεατική χερσόνησο. Το νομοσχέδιο απειλεί να επηρεάσει, επίσης, τις προσπάθειες του Τραμπ για μείωση του αριθμού Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν, καθώς απαιτεί από την κυβέρνηση  «να καταθέσει πλήρη μελέτη επιπτώσεων και κινδύνων, προτού δεσμεύσει κεφάλαια για τη μείωση αυτή». Ο Τραμπ επιμένει να μειώσει τον αριθμό των αμερικανικών στρατεύσιμων στο Αφγανιστάν κάτω από τις 2.000.

Στον αμυντικό προϋπολογισμό που προτείνει η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή θα ενταχθούν επίσης νομοθετικές τροπολογίες με στόχο την αποσαφήνιση της χρήσης ομοσπονδιακών δυνάμεων με αποστολή την τήρηση της τάξης, όπως έγινε μετά τις ταραχές του καλοκαιριού με αφορμή τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς. Το νομοσχέδιο απαγορεύει στο Πεντάγωνο να τροφοδοτεί τις δυνάμεις ασφαλείας με ξιφολόγχες, χειροβομβίδες, θωρακισμένα οχήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη drones. Ομοσπονδιακοί πράκτορες, που θα επικουρούν τοπικές αστυνομικές δυνάμεις, οφείλουν να επιδεικνύουν σε εμφανές σημείο το όνομά τους, καθώς και την υπηρεσία στην οποία ανήκουν.

Σε δηλώσεις του, την Τρίτη, ο Τραμπ απείλησε ότι θα ασκήσει βέτο στον αμυντικό προϋπολογισμό, ωστόσο τα δύο σώματα της νομοθετικής εξουσίας εμφανίζονται έτοιμα να το ανατρέψουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή