«Φοράτε μάσκα για 100 ημέρες, εμβολιαστείτε»

«Φοράτε μάσκα για 100 ημέρες, εμβολιαστείτε»

φοράτε-μάσκα-για-100-ημέρες-εμβολιαστε-561185044

Με τα κρούσματα του κορωνοϊού στις ΗΠΑ να ξεπερνούν τα 14 εκατομμύρια και τον ημερήσιο αριθμό νεκρών να φθάνει τις 2.811 –δεύτερη χειρότερη ημέρα από την έναρξη της πανδημίας– ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν αυστηρά τα προστατευτικά μέτρα, σηματοδοτώντας ριζική αλλαγή τόνου σε σύγκριση με τον Ντόναλντ Τραμπ. 

«Από την πρώτη κιόλας μέρα μετά την ορκωμοσία μου, θα ζητήσω από τους πολίτες να φορούν για 100 ημέρες μάσκα. Οχι για πάντα, μόνο για 100 ημέρες. Και πιστεύω ότι θα διαπιστώσουμε σημαντική μείωση των κρουσμάτων», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο CNN. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αμφισβητήσει κατ’ επανάληψη τη σημασία της μάσκας και της τήρησης των φυσικών αποστάσεων. Αντίθετα, ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, τη χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους «πατριωτικό καθήκον».

Στην ίδια συνέντευξη, ο εν αναμονή πρόεδρος δήλωσε ότι θα εμβολιαστεί δημόσια ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, η οποία, όπως αναγνώρισε, έχει κλονιστεί. «Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μια μέρα νωρίτερα, τρεις πρώην πρόεδροι της χώρας, οι Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα, είχαν δεσμευθεί ότι θα πράξουν το ίδιο, ενώ έκκληση προς τους πολίτες να εμβολιαστούν απηύθυνε και ο τέταρτος εν ζωή πρώην πρόεδρος, Τζίμι Κάρτερ.

Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε ότι θα καλέσει τον δρα Αντονι Φάουτσι, διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμώξεων, να διατηρήσει το αξίωμά του και ότι εννοεί να τον αξιοποιήσει ως «επικεφαλής των συμβούλων του Λευκού Οίκου σε θέματα υγείας». Αμετακίνητος στο πόστο του από το 1984, επί εποχής Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο δρ Φάουτσι δέχθηκε αρκετές φορές επικρίσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δυσφορούσε με τα αποφασιστικά μέτρα που συνιστούσε ο σύμβουλός του για την αναχαίτιση της COVID-19. 

Λίγες ώρες μετά την πρόσκληση του Μπάιντεν, ο Φάουτσι δήλωσε ότι την αποδέχεται ευχαρίστως. Σε άλλη συνέντευξή του, στο BBC, ζήτησε συγγνώμη για προγενέστερη τοποθέτησή του, όπου είχε κατηγορήσει τους Βρετανούς για υπερβολική βιασύνη, αναφορικά με την απόφασή τους να δώσουν άδεια στο εμβόλιο της Pfizer, κάτι που δεν έχουν πράξει ακόμη οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Ιδιαίτερα ανησυχητική διαγράφεται η κατάσταση στη μεγαλύτερη, πληθυσμιακά, πολιτεία της Αμερικής, την Καλιφόρνια των 40 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Γκέιβιν Νιούσαμ, προανήγγειλε τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί από την έναρξη της πανδημίας σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, προκειμένου να αποτραπεί η επαπειλούμενη κατάρρευση του συστήματος υγείας. Συγκεκριμένα, θα επιβληθεί lockdown διάρκειας τριών εβδομάδων σε όλες τις περιοχές της πολιτείας όπου οι διαθέσιμες κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας πέφτουν κάτω από το 15%, κάτι που ήδη έχει γίνει στην πλέον πολυπληθή περιοχή, τη Νότια Καλιφόρνια, και αναμένεται να επέλθει εντός των ημερών και στον Κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η εκλεγμένη αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, επέλεξε τη Νάνσι Μακελντόουνι, η οποία έχει θητεύσει στο διπλωματικό σώμα επί περισσότερα από 30 χρόνια, ως σύμβουλό της σε θέματα εθνικής ασφαλείας. Εχοντας διατελέσει πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βουλγαρία και επιτετραμμένη στην Τουρκία, η Μακελντόουνι χαρακτήρισε «αναξιόπιστο σύμμαχο» την κυβέρνηση Ερντογάν και επέκρινε ως «ντροπή» για τις ΗΠΑ την εγκατάλειψη των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Τραμπ συνεχίζουν να ανακυκλώνουν τις ατελέσφορες δικαστικές προσφυγές τους κατά του εκλογικού αποτελέσματος. Το τελευταίο πλήγμα που δέχθηκε η καμπάνια Τραμπ ήταν η απόρριψη προσφυγής από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ουισκόνσιν. Πάντως, ο Τραμπ και η Εθνική Επιτροπή των Ρεπουμπλικανών κατάφεραν να συγκεντρώσουν 207,5 εκατ. δολάρια μετά τις προεδρικές εκλογές, προς ενίσχυση του δικαστικού μαραθωνίου τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή