Συλλογή σεληνιακής σκόνης με αντίτιμο ενός δολαρίου

Συλλογή σεληνιακής σκόνης με αντίτιμο ενός δολαρίου

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πρωτόγνωρη αγορά δημιουργείται στη Σελήνη, καθώς η αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος, ΝASA, διανέμει σε ιδιωτικές εταιρείες το έργο συλλογής και μεταφοράς σεληνιακών πετρωμάτων στη Γη. Η αμερικανική υπηρεσία θα καταβάλει σε μία από αυτές, την αμερικανική Lunar Outpost, το ευτελές ποσό του ενός δολαρίου, προκειμένου να συλλέξει ένα μικρό δείγμα σεληνιακής σκόνης και να της το επιστρέψει. Παρόμοιες συμφωνίες έχει συνάψει και με τις εταιρείες Masten Space Systems, iSpace Europe (με έδρα το Λουξεμβούργο) και iSpace Japan (με έδρα το Τόκιο). Το συνολικό κόστος του εγχειρήματος ανέρχεται σε  25.000 δολάρια. 

Μετά την παράδοση των δειγμάτων, η NASA θα τα χρησιμοποιήσει στο πρόγραμμα «Αρτεμις», στόχος του οποίου είναι η αποστολή δύο αστροναυτών στη Σελήνη, μεταξύ των οποίων η πρώτη γυναίκα που θα πατήσει τον φυσικό μας δορυφόρο, μέχρι το 2024. Την ίδια στιγμή, η αμερικανική υπηρεσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό μοντέλο για την εξόρυξη, πώληση και χρήση «εξωγήινων» πόρων. 

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρέπει να συλλέξουν δείγματα βάρους 50 έως 500 γραμμαρίων. Υποχρεούνται, όμως, να παραχωρήσουν άμεσα την ιδιοκτησία των δειγμάτων στη NASA, ακόμη και όταν αυτά βρίσκονται στη Σελήνη. Σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες για το Διάστημα, τα κράτη μπορούν να συλλέξουν σεληνιακά δείγματα, αλλά όχι να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία κάποιας σεληνιακής περιοχής. Είναι βέβαιο ότι η δραστηριοποίηση ιδιωτών στη συγκέντρωση σεληνιακών δειγμάτων θα αναδείξει νομικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το ρομποτικό κινεζικό σκάφος «Chang’e 5» ολοκλήρωσε με επιτυχία την αποστολή του και μεταφέρει τα δείγματα που συγκέντρωσε από τη Σελήνη στη Γη. Επίσης, η ιαπωνική διαστημική βολίδα «Hayabusa2», που συνέλεξε δείγματα από τον αστεροειδή Ριούγκου, αναμένεται να απελευθερώσει την Κυριακή την κάψουλα με το πολύτιμο φορτίο του σε έρημη περιοχή της Αυστραλίας, από ύψος περίπου 220.000 χλμ. Ενα αλεξίπτωτο θα ανοίξει σε ύψος 10 χλμ. από τη Γη, ώστε το δείγμα να φθάσει σώο και ασφαλές. Κατόπιν, το «Hayabusa2» θα συνεχίσει το ταξίδι του προς τον αστεροειδή 1998ΚΥ26, αποστολή που θα διαρκέσει τουλάχιστον μία δεκαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή