ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελβούρνη υποδέχθηκε την πρώτη διεθνή πτήση έπειτα από πέντε μήνες

Η Μελβούρνη υποδέχθηκε την πρώτη διεθνή πτήση έπειτα από πέντε μήνες

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, η Μελβούρνη, υποδέχθηκε τη Δευτέρα την πρώτη διεθνή πτήση έπειτα από πέντε μήνες.

Η Αυστραλία έχει από τον Μάρτιο κλείσει τα σύνορά της στους αλλοδαπούς υπηκόους. Ωστόσο τα αεροδρόμια που εξυπηρετούν την Μελβούρνη σταμάτησαν να υποδέχονται οποιαδήποτε άφιξη στα τέλη Ιουνίου, έπειτα από διασπορά της COVID-19 που ξεκίνησε σε δύο ξενοδοχεία, όπου έμεναν σε καραντίνα άνθρωποι που είχαν αφιχθεί από το εξωτερικό.

Περισσότερες από 20.000 λοιμώξεις καταγράφηκαν στην πολιτεία Βικτόρια, όταν το προσωπικό των ξενοδοχείων προσβλήθηκε από τον νέο κορωνοϊό από ανθρώπους που επέστρεφαν από το εξωτερικό.

Το ξέσπασμα αυτό της COVID-19 αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αποτυχία ιδιωτικών εταιρειών να ακολουθήσουν το πρωτόκολλο για την αποφυγή της διασποράς του νέου κορωνοϊού. Καθώς τώρα εκατοντάδες άνθρωποι αναμένεται να φτάνουν στην Βικτόρια κάθε εβδομάδα, οι αρχές της πολιτείας ανακοίνωσαν ότι η αστυνομία θα επιβάλει πλέον αυστηρότερες προδιαγραφές.

Η φιλοξενία των Αυστραλών πτήσης από την Σρι Λάνκα στην Μελβούρνη θα γίνει τώρα υπό το νέο σύστημα, βάσει του οποίου δεν θα επιτρέπεται πλέον σε αυτούς να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους λόγω των νέων περιορισμών που ισχύουν για την καραντίνα στα ξενοδοχεία.

Το σύστημα αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στο Σίδνεϊ, το οποίο υποδέχθηκε χιλιάδες ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό χωρίς να υπάρξουν συρροές κρουσμάτων.

Καθώς η Νέα Νότια Ουαλία –πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϊ- κατέγραψε μόνον ένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης τον περασμένο μήνα, η πολιτεία προχώρησε σταδιακά στην άρση των περισσότερων περιορισμών κοινωνικής αποστασιοποίησης που είχε επιβάλει για την αναχαίτιση της διασποράς της COVID-19.

Από την σημερινή ημέρα, η οποία χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση της πολιτείας «ημέρα ελευθερίας», επιτρέπεται σε σχεδόν όλους τους χώρους να δέχονται έναν άνθρωπο ανά δύο τετραγωνικά μέτρα. Προηγουμένως επιτρεπόταν να υπάρχει ένας άνθρωπος ανά τέσσερα τετραγωνικά μέτρα.

Επίσης δεν θα υπάρχει πλέον περιορισμός στον αριθμό των παρευρισκομένων στους γάμους και τις κηδείες.

Η Δυτική Αυστραλία ανακοίνωσε παράλληλα ότι από την Τρίτη θα άρει τους περιορισμούς που είχε επιβάλει σε αυτούς που έφταναν από την Βικτόρια και την Νέα Νότια Ουαλία. Με την κίνηση αυτή θα ξανανοίξουν ουσιαστικά σχεδόν όλα τα εσωτερικά σύνορα στην Αυστραλία, δίνοντας μια ώθηση στους τουριστικούς φορείς και στις αεροπορικές εταιρείες.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει περίπου 28.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 908 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Μόλις 44 ενεργά κρούσματα εξακολουθούν να υπάρχουν στη χώρα, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχεία.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ