Εμβολιαστική «πρεμιέρα» στη Βρετανία

Εμβολιαστική «πρεμιέρα» στη Βρετανία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έτοιμοι να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι σήμερα οι Βρετανοί πολίτες, σε μία ημέρα που ονομάστηκε «V-Day» και σηματοδοτεί -μεταξύ άλλων- και την «πρεμιέρα» για το σκεύασμα των Pfizer και BioNTech.

Περίπου 70 μονάδες υγείας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζονται να εμβολιάσουν τους πολίτες άνω των 80 ετών και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας. Σύμφωνα με τη σχετική καμπάνια το πρόγραμμα στοχεύει στην προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων και την επαναφορά της καθημερινής ζωής σε μία κανονικότητα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το εμβόλιο Pfizer, αφού οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του την περασμένη εβδομάδα, με τον Βρετανό υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ να τονίζει πως υπάρχει τώρα «φως στο τέλος του τούνελ».

«Η σημερινή V-day, χαρακτηρίζεται ως μία από τις βασικότερες στιγμές στον αγώνα ενάντια σε αυτή την τρομερή ασθένεια», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως «η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα τεράστιο βήμα προόδου στον αγώνα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά του κορωνοϊού».

Το Λονδίνο έχει εξασφαλίσει 800.000 δόσεις του εμβολίου για να ξεκινήσει, αλλά έχουν παραγγελθεί 40 εκατομμύρια δόσεις – αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα των 67 εκατομμυρίων.

Να σημειωθεί πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech διατηρείται σε συνθήκες θερμοκρασίας τουλάχιστον -70 βαθμών Κελσίου και διαρκεί πέντε ημέρες υπό κανονικές θερμοκρασίας κατάψυξης. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί πρώτα σε 70 νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν μερικές ώρες για την απόψυξη κάθε εμβολίου και την προετοιμασία του για χρήση.

Mε πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή