Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου των ΗΠΑ στον Πολ Σαρμπάνη

Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου των ΗΠΑ στον Πολ Σαρμπάνη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον στενό του φίλο και συνεργάτη στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Πολ Σαρμπάνη αποχαιρέτησε με ανάρτησή του στο Twitter ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Ο Πολ Σαρμπάνης και εγώ υπηρετήσαμε μαζί στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων για 30 χρόνια. Δεν υπήρχε κανένας πιο οξύς, πιο αφοσιωμένος και με πιο ισχυρές αρχές. Και αυτός επίσης επέστρεφε κάθε βράδυ στην οικογένεια του (ο Πολ Σαρμπάνης επέστρεφε σχεδόν κάθε βράδυ από την Ουάσιγκτον στη πολιτεία του Μέριλαντ, όπως και ο Τζο Μπάιντεν, για να βρίσκεται κοντά στην οικογένεια του). Σήμαινε τον κόσμο γι αυτόν. Αναπαύσου εν ειρήνη, Πολ», ήταν το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν.

Ο Πολ Σαρμπάνης υπερασπίστηκε με επιμονή τα θέματα του ελληνισμού για 30 χρόνια στην αμερικανική Γερουσία. Είχε υπηρετήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όντας μάλιστα ένας από τους πρωτεργάτες για την επιβολή του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Τουρκία μετά την εισβολή στην Κύπρο.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ – ΜΠΕ, και ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος των ΗΠΑ αποχαιρέτησε τον Πολ Σαρμπάνη.

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, τόνισε πως «οι πολίτες του Μέριλαντ και όλοι οι Αμερικανοί έχασαν έναν ηγέτη και δημόσιο λειτουργό που διέθετε ακεραιότητα και αρχές, τον Πολ Σαρμπάνη. Στα 40 χρόνια της ακούραστης υπηρεσίας του, ως μέλος της Βουλής του Μέριλαντ, της Ομοσπονδιακής Βουλής και της Γερουσίας, ενίσχυσε το έθνος μας και έκανε τη διαφορά στις ζωές αμέτρητων Αμερικανών».

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε πως «ως Διευθυντής Προσωπικού της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, είχα το προνόμιο να παρακολουθήσω τον Πολ Σαρμπάνη εν δράσει. Μια αδάμαστη ευφυία, συνδυασμένη με βαθιές αρχές – και ο καλύτερος εξεταστής της Επιτροπής. Οι σκέψεις μου είναι με τον Τζον και όλη την οικογένειά τους».

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, επεσήμανε: «Είμαι αρκετά τυχερός ώστε να έχω θητεύσει στο Κογκρέσο στο πλευρό του Πολ και να γίνω μάρτυρας της βαθιάς και αδιάσειστης πίστης του να υπηρετεί με στόχο και υπερηφάνεια. Από την καθοδήγησή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας μέχρι την πρωτοπορία του στις μεταρρυθμίσεις στην επίβλεψη των μεγάλων εταιρειών, αφήνει μια κληρονομιά αφοσίωσης και ηθικής δέσμευσης στο έθνος μας και στους ανθρώπους που υπερήφανα αντιπροσώπευσε. Το πάθος του Γερουσιαστή Σαρμπάνη για τον πολιτισμό, την κληρονομιά και την συνεισφορά της ελληνικής κοινότητας, θα παραμείνει ζωντανό ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση».

«Φίλος, μέντορας και πρότυπο για τόσους πολλούς από εμάς στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. Θα μας λείψεις Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη», δήλωσε η Αντικυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Ελένη Κουναλάκη.

Ο Πρέσβης της Ε.Ε. στις ΗΠΑ, Σταύρος Λαμπρινίδης, τόνισε: «Θρηνώ τον θάνατο ενός από τους μεγάλους της αμερικανικής Γερουσίας και ενός υπερήφανου Ελληνοαμερικανού, του Γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τον γιο του, Τζον, που γιόρτασε μαζί με τους Πρέσβεις της Ε.Ε., ακριβώς ένα χρόνο πριν, τους σπουδαίους δεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πολιτείας του Μέριλαντ, με τον Πολ ως εμπνευσμένο θεμελιωτή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή