Επέστρεψε στον ουρανό για πάντα, ο πρώτος πιλότος υπερηχητικού

Επέστρεψε στον ουρανό για πάντα, ο πρώτος πιλότος υπερηχητικού

Βετεράνος του Β' Παγκοσμίου, ο Γιέιγκερ πετούσε μέχρι τα τελευταία του

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τσακ Γιέιγκερ, ο άνθρωπος που έσπασε πρώτος το φράγμα του ήχου με το υπερηχητικό του αεροσκάφος πριν 73 χρόνια, άφησε τη Δευτέρα την τελευταία του πνοή στα 97 του.

Ο θρυλικός Αμερικανός πιλότος, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε υπερηχητικό αεροσκάφος σπάζοντας στις 14 Οκτωβρίου του 1947 το φράγμα του ήχου.

Ο άσος των αιθέρων ήταν από τους κορυφαίους δοκιμαστές αεροσκαφών και η αυτονόητη επιλογή δύο χρόνια μετά το τέλος του πολέμου για τη δοκιμή του πρώτου υπερηχητικού αεροσκάφους, Bell X-1.

Στα 24 του χρόνια του τότε ο Γιέιγκερ ξεπέρασε την ταχύτητα των 1.225 χιλιομέτρων την ώρα σε ύψος 45.000 ποδών, σε μια εποχή που κανείς δεν ήταν βέβαιος ούτε για την επιτυχία ούτε για την ασφάλεια του εγχειρήματος. Ήταν τόσο αμφιλεγόμενη η προσπάθεια αυτή ώστε ανακοινώθηκε στον κόσμο οκτώ μήνες αργότερα.

Ακολούθως ο Γιέιγκερ συνέβαλε σημαντικά στην πρόοδο των ερευνών για την αμερικανική αεροπλοΐα και το διαστημικό πρόγραμμα της ΝΑΣΑ, ενώ έσπασε και πολλά ρεκόρ ταχύτητας και ύψους στην καριέρα του. Ήταν μια προφανής επιλογή για το Hall of Fame της Αμερικανικής Αεροπλοΐας, όπου συγκαταλέγεται από το 1973, και συνέχισε να πετάει μέχρι τα τελευταία του.

Είναι ο Αμερικανός πιλότος με τα περισσότερα παράσημα, ενώ το αεροδρόμιο στην πόλη Τσάρλστον στη Δυτική Βιρτζίνια φέρει το όνομά του.

Πηγή: BBC, ABC News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή