Ψήλωσε κι άλλο το όρος Έβερεστ

Ψήλωσε κι άλλο το όρος Έβερεστ

Συμφώνησαν Κίνα και Νεπάλ σε κοινή μέτρηση, στα 8.848,86 μέτρα.

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψηλότερη κατά τουλάχιστον 86 εκατοστά είναι πλέον η λεγόμενη στέγη του κόσμου, δηλαδή το όρος Έβερεστ στα Ιμαλάια.

Νεότερες μετρήσεις που πλέον παραδέχονται και η Κίνα και το Νεπάλ έδειξαν ότι το ύψος της υψηλότερης κορυφής στον κόσμο ανέρχεται στα 8.848,86 μέτρα, σε σχέση με το προηγουμένως αποδεκτό από το Νεπάλ μέγεθος των 8.848 μέτρων και το ύψος των 8.844, 43 μέτρων που δεχόταν η Κίνα.

Οι μετρήσεις των Κινέζων έλαβαν χώρα πέρυσι και των Νεπαλέζων φέτος, και οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι το ύψος της κορυφής είναι ανώτερου αυτού που θεωρείτο προηγουμένως.

Αμερικανοί επιστήμονες, χρησιμοποιώντας τεχνολογία GPS, έχουν υπολογίσει το ύψος του όρους στα 8,850 μέτρα, αλλά με περιθώριο σφάλματος +/- δύο μέτρων.

Το ‘Εβερεστ επλήγη το 2015 από έναν σφοδρό σεισμό που ενδεχομένως επηρέασε το ύψος του, ενώ κατακρήμνησε και ένα τμήμα του όρους που έφερε το όνομα του ορειβάτη που ανέβηκε πρώτος στο Έβερεστ, του Σερ Έντμουντ Χίλαρι, μαζί τον ντόπιο οδηγό Τένζινγκ Νοργκάι.

Το κορυφαίο όρος του κόσμου έχει πάρει το όνομά του από τον Τζορτζ Έβερεστ, τον Βρετανό Γενικό Επιθεωρητή της Ινδίας κατά τον 19ο αιώνα, επί αποικιοκρατίας, που ήταν και γεωγράφος.

Πηγή: The Independent

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT