Ενα βήμα πίσω από τον Τζόνσον για το Brexit

Ενα βήμα πίσω από τον Τζόνσον για το Brexit

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και τόσο το Λονδίνο όσο και οι Βρυξέλλες εξακολουθούσαν να υιοθετούν σκληρούς τόνους ενόψει της τελικής διαπραγμάτευσης στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για τους όρους του Brexit, η βρετανική κυβέρνηση έκανε χθες ένα βήμα πίσω, δημιουργώντας ελπίδες για μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ, η κυβέρνησή του αποφάσισε να αποσύρει από το νομοσχέδιο για την Εσωτερική Αγορά τα επίμαχα άρθρα, τα οποία είχαν προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις των Βρυξελλών, καθώς παραβίαζαν την ισχύουσα συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. Προηγουμένως, είχε επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το άκρως ευαίσθητο, από πολιτικής απόψεως, πρωτόκολλο της συμφωνίας αποχώρησης που αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία.

Αν και η διαφωνία που είχε προκύψει δεν σχετιζόταν ευθέως με τις σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε., η υπέρβασή της δημιουργεί καλύτερη ατμόσφαιρα για την αποφασιστικής σημασίας συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της συνάντησης, αλλά τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πιεστικά και για τις δύο πλευρές, καθώς η μεταβατική περίοδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Ενόψει της επικείμενης συνάντησης, και οι δύο πλευρές κρατούσαν κλειστά τα χαρτιά τους, με μηνύματα αποφασιστικότητας, στο όριο της αδιαλλαξίας, για εσωτερική κατανάλωση. «Διατηρούμε πάντα ελπίδες, αλλά μπορεί να έρθει η στιγμή όπου θα αναγκαστούμε να αναγνωρίσουμε ότι το ματς έληξε», δήλωσε ο Τζόνσον σε δημοσιογράφους, για να προσθέσει: «Θα ευημερούμε σε οποιοδήποτε σενάριο (συμφωνίας ή μη συμφωνίας) κι αν χρειαστεί να προσφύγουμε σε μια λύση τύπου Αυστραλίας, θα είμαστε εντάξει και πάλι». Η Αυστραλία δεν έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., γεγονός που σημαίνει ότι ο κύριος όγκος των ανταλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών διέπεται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι οι «27» είναι ενωμένοι στη στάση τους έναντι της Βρετανίας και ότι η εμπορική συμφωνία είναι μεν επιθυμητή, αλλά όχι χωρίς προϋποθέσεις. «Δεν θα θυσιάσουμε ποτέ το μέλλον για χάρη του παρόντος. Η πρόσβαση (της Βρετανίας) στην κοινή αγορά μας έρχεται με προϋποθέσεις», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος επίτροπος Κλεμάν Μπον επανέλαβε ότι η χώρα του εννοεί να ασκήσει βέτο εφόσον βρεθεί απέναντι σε μια «κακή» συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου, επιμένοντας ιδιαίτερα στα αλιευτικά δικαιώματα των Γάλλων αλιέων στα βρετανικά ύδατα. «Δεν υπάρχει κανείς λόγος να υποκύψουμε στην πίεση της Βρετανίας στο θέμα της αλιείας. Μπορούμε να κάνουμε προσπάθειες (για συμφωνία), αλλά όχι να θυσιάσουμε τους αλιείς και την αλιευτική μας βιομηχανία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούσαν, πάντως, ότι οι διαφορές στο θέμα της αλιείας (το μερίδιο της οποίας στο ΑΕΠ της Βρετανίας και της Γαλλίας είναι της τάξεως του 0,1%) μπορούν, έστω και δύσκολα, να γεφυρωθούν. Πολύ σοβαρότερες διαγράφονται οι διαφωνίες γύρω από τους όρους που θα εγγυώνται συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού, μια και σχετίζονται άμεσα με την κοινωνική πολιτική, τους περιβαλλοντικούς κανόνες και τις κρατικές επιδοτήσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT