ΙΑΠΩΝΙΑ

«Συνοικέσια» μέσω τεχνητής νοημοσύνης

«Συνοικέσια» μέσω τεχνητής νοημοσύνης

ΤΟΚΙΟ. Τη φθίνουσα γεννητικότητα της Ιαπωνίας σχεδιάζει να ενισχύσει η κυβέρνηση της χώρας, χρηματοδοτώντας συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, ικανά να συστήνουν συντρόφους, βοηθώντας τους μοναχικούς Ιάπωνες να ερωτευθούν. 

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, οι δήμοι της χώρας, οι οποίοι αξιοποιούν ήδη τέτοια συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για «συνοικέσια» μεταξύ πολιτών, θα μπορούν να εξασφαλίσουν κρατική επιχορήγηση από το 2021. 

Ο αριθμός των 865.000 γεννήσεων πέρυσι στην Ιαπωνία ήταν ο χαμηλότερος στην ιστορία. Η χώρα αναζητεί λύσεις για την αντιμετώπιση του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει. Το Τόκιο σχεδιάζει έτσι να εντάξει στον προϋπολογισμό δαπάνη ύψους 16 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των γεννήσεων.

Πολλοί δήμοι προσφέρουν ήδη υπηρεσίες γνωριμιών, ενώ ορισμένοι αξιοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με στόχο τη λεπτομερέστερη ανάλυση δεδομένων και την εύρεση κατάλληλων συντρόφων. Κάποια από τα υπάρχοντα συστήματα περιορίζονται, όμως, σε κριτήρια όπως το εισόδημα και η ηλικία, προσφέροντας αποτελέσματα μόνο εάν οι δύο «υποψήφιοι» έχουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα και γνωρίσματα. Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα είναι ικανά να επεκτείνουν τα κριτήρια, ανοίγοντας το πεδίο επιλογών.

Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αναμένεται να υποχωρήσει από τα 218 εκατομμύρια το 2017 σε λιγότερο από 53 εκατομμύρια στα τέλη του αιώνα, με την κυβέρνηση να ανησυχεί σοβαρά για την επιβάρυνση που προκαλεί η γήρανση του πληθυσμού στο ασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα. 

Αντίθετη άποψη εκφράζει, όμως, η κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου Τεμπλ του Τόκιο, Σατσίκο Χοριγκούτσι, που επισημαίνει ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι ενίσχυσης των γεννήσεων από την τεχνητή νοημοσύνη. «Το κράτος θα έκανε καλά να επιδοτεί τους χαμηλόμισθους νέους, παρά την τεχνητή νοημοσύνη. Αν οι νέοι δεν ενδιαφέρονται να έχουν ερωτικές σχέσεις, κάθε ηλεκτρονικό προξενιό θα είναι ατελέσφορο», λέει η κ. Χοριγκούτσι. 

Αναλυτές έχουν καυτηριάσει την έλλειψη κρατικής στήριξης στις νέες εργαζόμενες μητέρες στην Ιαπωνία και τον συντηρητισμό της ιαπωνικής κοινωνίας, η οποία απαιτεί από τις γυναίκες να αναλαμβάνουν στο ακέραιο τα βάρη του σπιτιού και την ανατροφή των παιδιών. Η Ιαπωνία βρίσκεται στην 121η θέση μεταξύ 153 κρατών σε κατάλογο ισότητας μεταξύ των φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.