ΚΟΣΜΟΣ

Γεμίζουν οι ΜΕΘ στη Σουηδία – «Έκκληση» για βοήθεια

Γεμίζουν οι ΜΕΘ στη Σουηδία – «Έκκληση» για βοήθεια

Έκκληση για «βοήθεια» απηύθυνε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Στοκχόλμης, Μπιόρν Έρικσον, καθώς η Covid-19 «γεμίζει» τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο Έρικσον κάλεσε της κάλεσε τις σουηδικές αρχές να στείλουν εξειδικευμένο υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας πλήττει την πρωτεύουσα της Σουηδίας. 

Η Σουηδία, η οποία δεν επέλεξε τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που υιοθέτησαν πολλά ευρωπαϊκά έθνη, κατέγραψε πολύ περισσότερα θύματα από Covid-19, αναλογικά με τον πληθυσμό της, σε σύγκριση με τα γειτονικά κράτη, με το σύνολο των νεκρών να φτάνει σχεδόν τους 7.300 την Τετάρτη.

Η Στοκχόλμη και τα περίχωρα συγκαταλέγονται στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο με 2.836 θανάτους, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς και το σύστημα υγείας πιέζεται.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια», δήλωσε ο Έρικσον, αναφερόμενος στην αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση της Σουηδίας έθεσε αυστηρότερους περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις, ενώ τα γυμνάσια πραγματοποιούν εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Την Τετάρτη η κυβέρνηση κάλεσε το κοινοβούλιο να της δώσει περισσότερη εξουσία για την εφαρμογή μερικού lockdown, όπως το κλείσιμο εμπορικών κέντρων και γυμναστηρίων.

Μέχρι στιγμής, τα μέτρα ήταν ως επί το πλείστον εθελοντικά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν γεμάτα, με εικόνες από τους πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους πριν από τα Χριστούγεννα, να προκαλούν αίσθηση.

Πηγή: Reuters