Έκκληση Μέρκελ για την πανδημία

Έκκληση Μέρκελ για την πανδημία

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Με μια συγκινησιακά φορτισμένη έκκληση από το βήμα της γερμανικής Βουλής, η Αγκελα Μέρκελ έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για τον εκτροχιασμό της πανδημίας στη Γερμανία, όπου οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, ενώ έπονται οι γιορτές. Η καγκελάριος επεσήμανε ότι το εμβόλιο δεν θα αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

Σε μια έντονη αντιπαράθεση με το ακροδεξιό κόμμα AfD, που υιοθετεί συνωμοσιολογικές απόψεις, η Μέρκελ σημείωσε ότι η επιστήμη αντιπαρατίθεται με τους αρνητές της. «Καλωσορίζουμε την επιστήμη όταν βρίσκει εμβόλιο. Αλλά όταν οι επιστήμονες μας λένε ότι πρέπει να καθίσουμε στο σπίτι μας, έχουμε αμφιβολίες» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, υιοθετώντας πλήρως τις συστάσεις της ακαδημίας επιστημών Λεοπολντίνα περί αυστηρότερου lockdown. «Πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τρόπο το να επιστρέψουμε στην εκθετική αύξηση κρουσμάτων» προσέθεσε.

Τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα βρίσκονται περίπου στις 21.000 ημερησίως, αντί 17.000 την περασμένη εβδομάδα, ενώ πάνω από 4.200 άνθρωποι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και 590 έχασαν χθες τη ζωή τους λόγω κορωνοϊού. Η καγκελάριος ζήτησε να κλείσουν τα σχολεία ήδη από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ώστε να μεσολαβήσει χρόνος απομόνωσης έως τη στιγμή που οι μαθητές ίσως συναντήσουν συγγενείς μεγαλύτερης ηλικίας την ημέρα των Χριστουγέννων. Λόγω του αποκεντρωμένου χαρακτήρα του γερμανικού συστήματος, οι σχετικές αποφάσεις εξαρτώνται από τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων, αλλά ο τόνος των παραινέσεων της καγκελαρίου χθες δεν άφησε περιθώριο παρερμηνείας ως προς τις συστάσεις που θα τους απευθύνει.

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές του κρατιδίου της Βάδης ανακοίνωσαν ότι θέτουν υπό παρακολούθηση την ομάδα αρνητών του κορωνοϊού «uerdenken 711» καθώς τα μέλη της «αναμειγνύουν ακροδεξιές, αντισημιτικές συνωμοσιολογικές απόψεις με θεμιτή κριτική στα περιοριστικά μέτρα»

Σε μια άλλη εξέλιξη, η γερμανική προεδρία ανακοίνωσε χθες ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, που θα αναδείξουν τον διάδοχο της Μέρκελ στην καγκελαρία, θα διεξαχθούν στις 26 Σεπτεμβρίου της νέας χρονιάς. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή