ΚΟΣΜΟΣ

Επόμενος προορισμός, η Γη

Επόμενος προορισμός, η Γη

ΠΕΚΙΝΟ. Μετά την ύψωση της κινεζικής σημαίας στην επιφάνεια της Σελήνης, χάρη στο εξερευνητικό όχημα συλλογής δειγμάτων εδάφους «Τσανγκέ-5», η κινεζική αποστολή συνεχίζεται με επιτυχία, καθώς φορτωμένο με δείγματα πετρωμάτων και σκόνης, αναμένεται να αρχίσει αύριο το ταξίδι της επιστροφής με προορισμό τη Γη.

Η κινεζική κρατική τηλεόραση ανέφερε την περασμένη εβδομάδα με υπερηφάνεια ότι η Κίνα πραγματοποίησε «αυτόνομη επίδειξη» της σημαίας της πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης. Την προσσελήνωση του «Τσανγκέ-5» είχε καταγράψει η αμερικανική NASA χάρη στο όχημα τροχιάς γύρω από τη Σελήνη LROC. Η αμερικανική υπηρεσία ανέφερε ότι το κινεζικό διαστημόπλοιο βάρους 4 τόνων προσσεληνώθηκε στην περιοχή του «Ωκεανού των Καταιγίδων» (Oceanus Procellarum) του δορυφόρου της Γης. Τα δείγματα που αναμένεται να φέρει πίσω στη Γη το κινεζικό διαστημόπλοιο προκαλούν το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, καθώς προέρχονται από γεωλογικά «νεότερη» περίοδο της Σελήνης. Ο «Ωκεανός των Καταιγίδων» εικάζεται ότι παρέμεινε ηφαιστειακά ενεργός πολύ αργότερα από ό,τι άλλες περιοχές του δορυφόρου μας. Η προσγείωση του «Τσανγκέ-5» στην έρημο της εσωτερικής Μογγολίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 17 Δεκεμβρίου.

Επόμενος προορισμός, η Γη-1Με την τρίτη αποστολή της στη Σελήνη, η Κίνα αποδεικνύει ότι οι διαστημικές της φιλοδοξίες παραμένουν στην πρώτη γραμμή των κρατικών επιδιώξεων, με το ρομποτικό διαστημόπλοιο που κατευθύνεται προς τον Αρη, την κατασκευή επαναχρησιμοποιούμενου διαστημικού αεροσκάφους και τον σχεδιασμό επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη.

Παρότι το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από ειδικούς «μία γενιά πίσω» από εκείνα των ΗΠΑ και της Ρωσίας, το άκρως απόρρητο και ελεγχόμενο από τις ένοπλες δυνάμεις σχέδιο αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό. «Η επόμενη δεκαετία θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διαστημική εξερεύνηση, καθώς οι αποστολές θα ξεπεράσουν το στάδιο της τροχιάς γύρω από τη Γη για να επεκταθούν σε αυτό που ονομάζουμε μακρινό Διάστημα», λέει η αστροβιολόγος του Πανεπιστημίου του Οκλαντ, Καθλίν Κάμπελ.

Το 2003, η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα στην Ιστορία, η οποία πραγματοποίησε επανδρωμένη αποστολή. Το πρώτο προσωρινό κινεζικό διαστημικό εργαστήριο τέθηκε σε τροχιά το 2011 και το δεύτερο το 2016, με το Πεκίνο να έχει ανακοινώσει σχέδια για δημιουργία μόνιμου κινεζικού διαστημικού σταθμού το 2022.