«Πολύ ισχυρά δεδομένα» για τα εμβόλια Pfizer και Moderna

«Πολύ ισχυρά δεδομένα» για τα εμβόλια Pfizer και Moderna

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πολύ ισχυρά» χαρακτηρίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) τα δεδομένα που υπεβλήθησαν από τις Pfizer/BioNTech και την Moderna σχετικά με τα υποψήφια εμβόλιά τους κατά του κορωνοϊού.

Σε δηλώσεις της, η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Εμερ Κουκ, σημείωσε:

«Έχουμε ένα σύνολο δεδομένων από περισσότερους από 30.000 εθελοντές μετά τις κλινικές δοκιμές. Αυτό μας δίνει ένα πολύ ισχυρό σετ δεδομένων, τόσο για την ασφάλεια όσο και για την αποτελεσματικότητα (των εμβολίων)».

Οι δηλώσεις της Κουκ έγιναν κατά τη διάρκεια συνάντησης επιτροπής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ΕΜΑ αναμένεται να αποφασίσει για το εμβόλιο της Pfizer έως τις 29 Δεκεμβρίου για το δε εμβόλιο της Moderna το αργότερο έως τις 12 Ιανουαρίου.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα σε αυτό το στάδιο», πρόσθεσε η Κουκ εξηγώντας: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα αναλύσουμε σωστά τα δεδομένα αυτά».

Η Κουκ πρόσθεσε ότι ο οι αναλυτές του EMA εξετάζουν επίσης τα στοιχεία που προέκυψαν από τις πληροφορίες ότι δύο άνθρωποι εμφάνισαν αναφυλαξία και ένας ακόμη, πιθανώς, αλλεργική αντίδραση κατά την έναρξη των εμβολιασμών των Pfizer/BioNTech.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή