Για άτακτο Brexit προετοιμάζονται στις Βρυξέλλες

Για άτακτο Brexit προετοιμάζονται στις Βρυξέλλες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν από ένα άτακτο Brexit, χωρίς εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε χθες η Κομισιόν. Το απευκταίο και από τις δύο πλευρές ενδεχόμενο ενισχύθηκε τη νύχτα της Τετάρτης, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέτυχαν να γεφυρώσουν τις διαφορές που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας στο τρίωρο δείπνο εργασίας των Βρυξελλών.

«Είναι ευθύνη μας να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα», δήλωσε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή. Μάλλον απαισιόδοξος ως προς τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας, έστω και την τελευταία στιγμή, εμφανίστηκε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ. «Νομίζω ότι η Κυριακή θα είναι μια σημαντική στιγμή. Ποτέ δεν λες ποτέ σε παρόμοιες συνομιλίες, αλλά κάποια στιγμή οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το τελεσίδικο».

Το σχέδιο έκτακτων μέτρων που εκπόνησε η Κομισιόν προβλέπει ότι τα 27 κράτη-μέλη θα συνεχίσουν να προσφέρουν στη Βρετανία ελεύθερη πρόσβαση στις αεροπορικές, οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές ώστε να αποφευχθεί το επαπειλούμενο χάος, με την προϋπόθεση ότι και το Λονδίνο θα πράξει το ίδιο. Επιπλέον, προτείνεται να παραταθεί για ένα χρόνο η πρόσβαση των Βρετανών αλιέων σε ευρωπαϊκά ύδατα, και πάλι με την προϋπόθεση της αμοιβαιότητας. Μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε υπάρξει επίσημη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης στην πρόταση της Επιτροπής. Ωστόσο, κυβερνητική πηγή την οποία επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, εμφανίστηκε αρνητική στο σκέλος των προτάσεων που αφορά τα αλιευτικά δικαιώματα. «Δεν θα μπορούσαμε να αποδεχθούμε διευθετήσεις και πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα που είναι ασυμβίβαστες με τον μελλοντικό μας χαρακτήρα ως ανεξάρτητου, παράκτιου κράτους», δήλωσε ο ανώνυμος αξιωματούχος. Αλλα ρεπορτάζ αναφέρουν, ωστόσο, ότι η Βρετανία διεμήνυσε χθες στην Ε.Ε. ότι είναι έτοιμη για σημαντικές υποχωρήσεις ώστε να αρθεί το αδιέξοδο μέχρι την Κυριακή.

Η μεγάλη επενδυτική τράπεζα JP Morgan μείωσε σε 60%, από 66% που ήταν νωρίτερα, την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας, ενώ η βρετανική πολυεθνική στον χώρο των σούπερ μάρκετ Tesco προειδοποίησε ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν αν δεν υπάρξει συμφωνία. Από την πλευρά του, ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον προειδοποίησε ότι οι Βρετανοί πολίτες μπορεί στο εξής να χρειάζονται βίζα για παραμονή άνω των τριών μηνών σε χώρα-μέλος της Ενωσης. 

Χθες, η Βρετανία υπέγραψε με τη Σιγκαπούρη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, παρόμοια με ανάλογη συμφωνία που συνομολόγησε με την Ιαπωνία, τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση Τζόνσον επιμένει ότι, μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου, στις 31 Δεκεμβρίου, η Βρετανία θα είναι σε θέση να συνάπτει επωφελείς, διμερείς συμφωνίες με όλες τις χώρες του κόσμου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή