Συμφώνησαν οι ηγέτες των «27» για το κλίμα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συμφώνησαν οι ηγέτες των «27» για το κλίμα

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από σκληρές, ολονύκτιες διαπραγματεύσεις, οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τα χαράματα της Παρασκευής, δεύτερης και τελευταίας ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη βρίσκεται στην πρωτοπορία του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Αποφασίσαμε να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030», ανακοίνωσε. «Αξιζε τον κόπο να περάσουμε άυπνοι αυτή τη νύχτα», σχολίασε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που στηρίζονται στη βιομηχανία του άνθρακα πρόβαλαν ισχυρή αντίσταση, ζητώντας ειδικές ρυθμίσεις και αντισταθμιστικά μέτρα. Ο συμβιβασμός που επετεύχθη απάλλαξε την Ε.Ε. από τον κίνδυνο που διέτρεχε να βρεθεί εκτεθειμένη στη σημερινή διεθνή τηλεδιάσκεψη που οργανώνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, της Γαλλίας και της Βρετανίας, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Σημειώνεται ότι η Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον έχει θέσει στόχο να μειώσει τους ρύπους κατά 68% μέχρι το 2030, κάτι πιο φιλόδοξο από την απόφαση των «27».

Στο μεταξύ, η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Τζούντιτ Βάργκα προανήγγειλε ότι η κυβέρνησή της θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εναντίον της απόφασης της Συνόδου να συνδέσει τη διάθεση ευρωπαϊκών κονδυλίων σε κάθε χώρα με τον σεβασμό του κράτους δικαίου σε αυτήν. Ουγγαρία και Πολωνία απέσυραν την απειλή να ασκήσουν βέτο στον κοινοτικό προϋπολογισμό, αλλά οι κυβερνήσεις τους αντιμετωπίζουν σοβαρές εσωτερικές αντιδράσεις στην υποχώρησή τους. Στη διάρκεια της Συνόδου, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις άκαρπες, μέχρι στιγμής, διαπραγματεύσεις γύρω από το Brexit και εκτίμησε ότι «η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία είναι η μεγαλύτερη». Τέλος, μεταξύ των αποφάσεων της Συνόδου ήταν και η παράταση για ακόμη έξι μήνες των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την παρέμβασή της στην Ουκρανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή