Καθολικό Lockdown στη Λιθουανία

Καθολικό Lockdown στη Λιθουανία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Λιθουανία έδωσε εντολή στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για τρεις εβδομάδες από την ερχόμενη Τετάρτη καθώς προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο μια εξάπλωση του κορωνοϊού που την έφερε από την 18η στην τρίτη θέση των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε μόλις έξι εβδομάδες.

Η έξοδος από το σπίτι θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας, αγορών βασικών αγαθών, φροντίδας αρρώστων, κηδειών και περιπάτων μόνο με άτομα του ίδιου νοικοκυριού, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Ίνγκριντα Σιμονέτα. Τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν ενώ απαγορεύθηκαν οι συγκεντρώσεις μεταξύ διαφορετικών νοικοκυριών.

Μέχρι τώρα, η Λιθουανία καταγράφει 1.178 θετικές διαγνώσεις ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τριπλάσιες από τις 340 θετικές διαγνώσεις ανά 100.000 κατοίκους όταν ένα πιο ελαφρύ λοκντάουν είχε ανακοινωθεί στις 4 Νοεμβρίου.

Η χώρα είναι τώρα πίσω μόνο από την Κροατία και το Λουξεμβούργο στον κατάλογο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τις χειρότερα πληγείσες χώρες.

«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Λιθουανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σιμονέτα μετά την ανακοίνωση των περιορισμών κατά την πρώτη συνεδρίαση της κυβέρνησής της αφότου ανέλαβε καθήκοντα την Παρασκευή.

Η χώρα έχει κυριευθεί από τον γρήγορο ρυθμό εξάπλωσης του ιού και οι υγειονομικές αρχές δεν μπορούν πλέον να ιχνηλατήσουν τις κατευθύνσεις εξάπλωσης της μόλυνσης, ανέφερε η πρωθυπουργός.

«Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί και προκαλούν θλίψη. Δεν μπορούμε πλέον να δούμε ποιοι ειδικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα», είπε εξηγώντας τους νέους εκτεταμένους περιορισμούς.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης σήμερα της Γερμανίας, ενέτειναν τους περιορισμούς των κοινωνικών επαφών στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό των μολύνσεων πριν από την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων.

Η λιθουανική κυβέρνηση δήλωσε πως εκτός από το λοκντάουν των τριών εβδομάδων, άλλοι περιορισμοί όπως το κλείσιμο των εστιατορίων, των γυμναστηρίων, των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα συνεχίσουν να ισχύουν έως τις 31 Ιανουαρίου.

Η Σιμονέτα και ο πρόεδρος Γκιτάνας Νουασέντα επέκριναν την απερχόμενη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαούλιους Σκβερνέλις για το ότι δεν επέβαλε νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή