ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Παράταση στην παράταση, για ένα ομαλό Brexit

Μπ. Τζόνσον και Ούρ. Φον ντερ Λάιεν συμφώνησαν να δώσουν μια ακόμη ευκαιρία στις συνομιλίες

Παράταση στην παράταση, για ένα ομαλό Brexit

Νέα παράταση στις συνομιλίες για την ομαλή έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να δώσουν Βρυξέλλες και Λονδίνο, μήπως και προλάβουν να συμφωνήσουν έστω ένα ελάχιστο κοινό πεδίο ως την απόλυτη προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου.

Έτσι τη Δευτέρα εκκινεί νέος γύρος συνομιλιών μετά την όποια πρόοδο σημειώθηκε κατά την περίοδο παράτασης έως την Κυριακή, κι ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στη Βρετανία σχετικά με τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αναμένεται να αντιμετωπίσει η αγορά στη Βρετανία από την 1η Ιανουαρίου.

Σε «εποικοδομητική» τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Κυριακή η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, συζητήθηκαν τα πολλά «σημαντικά ανεπίλυτα θέματα», και συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συνομιλίες μολονότι το χρονοδιάγραμμα πλέον είναι υπερβολικά ασφυκτικό ώστε να ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες επικύρωσης τυχόν συμφωνίας, αν και όποτε αυτή επιτευχθεί.

Οι δύο ηγέτες έδωσαν εντολή στους διαπραγματευτές τους να συνεχίσουν τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες «για να δουν κατά πόσον μια συμφωνία είναι εφικτή ακόμη και σε αυτό το ύστερο στάδιο».

Δεν έγινε αναφορά σε χρονικό περιθώριο των νέων συνομιλιών, αλλά η προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου για μια επικυρωμένη συμφωνία είναι εξαιρετικά κοντά πλέον.

Κατά τη διάρκεια της Δευτέρας ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ πρόκειται να ενημερώσει του πρέσβεις των 27 χωρών-μελών για τις εξελίξεις.

Πηγή: BBC