ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Άγκυρα και Μόσχα στήνουν κοινό παρατηρητήριο στο Αγκντάμ

Με τη σύμφωνη γνώμη του Αζερμπαϊτζάν καθιερώνεται η εκεί τουρκική στρατιωτική παρουσία

Άγκυρα και Μόσχα στήνουν κοινό παρατηρητήριο στο Αγκντάμ

Κοινό παρατηρητήριο εφαρμογής της ειρήνης στήνουν η Ρωσία και η Τουρκία στην περιοχή Αγκντάμ του Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη σύμφωνη γνώμη των Αζέρων, που ελέγχουν πλέον τα εδάφη αυτά μετά τον πόλεμο των έξι εβδομάδων με τους Αρμενίους.

Μόσχα και Άγκυρα συμφώνησαν στη δημιουργία του κέντρου επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός στο Αγκντάμ, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάν Αλίγιεφ κατά τη διάσκεψη των μελών της Ομάδας του Μινσκ, δηλαδή της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την προετοιμασία για τη δημιουργία του κέντρου στο Αγκντάμ, που έτσι επικυρώνει και την τουρκική παρουσία σε αζερικό έδαφος.

Πέρα από τη Ρωσία, που έχει στείλει στρατιώτες για να επιβάλουν την κατάπαυση του πυρός στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, η Τουρκία πλέον ετοιμάζεται να αποστείλει 30 έως 50 στρατιωτικούς παρατηρητές στο κοινό παρατηρητήριο.

Η τουρκική εθνοσυνέλευση έχει ήδη εξουσιοδοτήσει την κυβέρνηση της Άγκυρας για την αποστολή τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Άγκυρα προωθεί το σύνθημα «Δύο κράτη, ένα έθνος» στις σχέσεις του με το Αζερμπαϊτζάν, τη γειτονική τουρκόφωνη χώρα με σχετικά φτωχή στρατιωτική ικανότητα αλλά πλούσια σε κοιτάσματα στο υπέδαφός της.

Με πληροφορίες από: Hurriyet, Sabah