ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Αυστρία: Επιμένει κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού η κυβέρνηση

Αυστρία: Επιμένει κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού η κυβέρνηση

Η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων συνεχίζει να αντιτίθεται στην υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, παρά την απροθυμία του πληθυσμού να εμβολιαστεί προαιρετικά.

«Δεν έχω αποκρύψει ποια είναι η θέση μου», τόνισε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη ο προερχόμενος από τους Πράσινους υπουργός Υγείας Ρούντολφ ‘Ανσομπερ, επαναλαμβάνοντας ότι τάσσεται κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί και εντός της κυβέρνησης.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ικανοποιημένος με τη συμμετοχή στον πρώτο γύρο μαζικών τεστ που διενεργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, παρά τους σχετικά χαμηλούς αριθμούς προσέλευσης, σημειώνοντας ότι αναμένει μία «ακόμη σαφέστερη και ευρύτερη συμμετοχή» στους επόμενους γύρους μαζικών τεστ στη χώρα.

Όπως σημείωσε, στόχος είναι να προσεγγιστούν επίσης ομάδες, οι οποίες έως τώρα ήταν αρνητικές απέναντι σε αυτή την προσφορά και το πώς θα επιτευχθεί αυτό είναι τώρα αντικείμενο συζητήσεων.

Ο Ρούντολφ ‘Ανσομπερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την επίδραση του νέου lockdown στην Αυστρία, από το οποίο οι ειδικοί αναμένουν μία μείωση του αριθμού των μολύνσεων, και όπως επισήμανε ο ίδιος, «όσο αυτή τάση είναι πτωτική, δεν έχουμε κανένα λόγο να λάβουμε πρόσθετα μέτρα», κάτι που θα εξεταστεί μόνον εάν η τάση αντιστραφεί και οι αριθμοί ανεβαίνουν ξανά σημαντικά.

Νωρίτερα, ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Στυρίας, Χέρμαν Σιούτσενχεφερ, είχε ταχθεί δημόσια υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τη στιγμή που τον απορρίπτουν στην πλειονότητά τους οι υπόλοιποι κυβερνήτες των συνολικά εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων.

Πάντως, σύμφωνα με τον συνταγματολόγο Πέτερ Μπούσγιεγκερ, ένας υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού είναι νομικά εφικτός, και αυτός θα μπορούσε να είναι ένας γενικός υποχρεωτικός εμβολιασμός για ολόκληρο τον πληθυσμό ή μερικός υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Πρόσφατη αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ) και του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου ATV, διαπιστώνει ότι μόλις ένας στους πέντε Αυστριακούς θέλει σε κάθε περίπτωση να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, ενώ στη μεγάλη πλειονότητά τους οι πολίτες απορρίπτουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Σύμφωνα με την έρευνα «Αυστριακή τάση» — η οποία εξετάζει τακτικά, ανά δύο μήνες την πολιτική διάθεση του πληθυσμού — το 83% των ερωτηθέντων απορρίπτουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και μόνο σε ποσοστό 14% τον υποστηρίζουν.

Στην ερώτηση, ως προς την προθυμία εμβολιασμού, ήταν δυνατή η διαβάθμιση μεταξύ μηδέν («σίγουρα όχι») και δέκα («απολύτως σίγουρα»), με το 29% να δηλώνουν ότι σίγουρα δεν θα εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού και μόνο το 17% να θέλει «απολύτως σίγουρα» να κάνει το εμβόλιο, ενώ ένα άλλο 13% έθεσε την προθυμία τους να εμβολιαστούν στο «οκτώ» ή στο «εννέα» της διαβάθμισης

Ειδικά, οι ψηφοφόροι του Λαϊκού Κόμματος δηλώνουν σε ποσοστό 24% ότι «απολύτως σίγουρα» θα εμβολιαστούν, όπως επίσης και οι άνω των 60 ετών, σε ποσοστό 29%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ