Επικυρώνουν τη νίκη Μπάιντεν

Επικυρώνουν τη νίκη Μπάιντεν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πρωτεύουσες των 50 πολιτειών και στην Ουάσιγκτον συγκεντρώθηκαν, χθες, οι εκλέκτορες που ανέδειξαν οι αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου προκειμένου να ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο της χώρας, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου του 2021. Οι πρώτες πολιτείες όπου έλαβε χώρα η ψηφοφορία ήταν το Βερμόντ, το Νιου Χαμσάιρ και το Τενεσί – οι δύο πρώτες κερδήθηκαν από τον Τζο Μπάιντεν και η τρίτη από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η διαδικασία αναμενόταν να ολοκληρωθεί τα χαράματα ώρα Ελλάδας.

Λόγω του απαρχαιωμένου εκλογικού συστήματος, που χρονολογείται στη δεκαετία του 1780, ο πρόεδρος δεν ψηφίζεται απευθείας από τον αμερικανικό λαό, αλλά σε δεύτερο χρόνο, από τους εκλέκτορες. Το 2016 η Χίλαρι Κλίντον έλαβε περίπου τρία εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ, αλλά ο τελευταίος εξασφάλισε πλειοψηφία στο εκλεκτορικό σώμα. Φέτος, όμως, ο Τζο Μπάιντεν, με επτά εκατομμύρια περισσότερες ψήφους (ποσοστό 4,5%), κέρδισε άνετη πλειοψηφία 306 εκλεκτόρων.

Παραδοσιακά, οι εκλέκτορες απλώς επικυρώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα, αφού ορίζονται από τα κόμματά τους με κριτήριο τη νομιμοφροσύνη τους. Κατά καιρούς εμφανίζονται κάποιοι «απείθαρχοι» ψηφοφόροι, αλλά το φαινόμενο είναι σπάνιο και δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. 

Η αναμενόμενη οριστικοποίηση της νίκης Μπάιντεν από τους εκλέκτορες σηματοδοτεί την τελεσίδικη αποτυχία της εκστρατείας Τραμπ για ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος μέσω δικαστικών προσφυγών και παρεμβάσεων των πολιτειακών αρχών που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς σε πολιτείες όπου το αποτέλεσμα ήταν οριακό υπέρ του Μπάιντεν. Θεωρητικά, ο Τραμπ θα έχει μία τελευταία ευκαιρία στις 6 Ιανουαρίου, όταν θα συνέλθει το Κογκρέσο για να επικυρώσει το αποτέλεσμα του εκλεκτορικού κολεγίου.

Στην πράξη, το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει αδιανόητο. Για να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα οποιασδήποτε πολιτείας πρέπει να υπάρξει σύμφωνη απόφαση και των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ και στη Γερουσία, όπου το κόμμα του Τραμπ διατηρεί οριακή πλειοψηφία, αρκετοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχουν ήδη αναγνωρίσει τη νίκη του Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, άρχισε χθες ο εμβολιασμός ευπαθών ομάδων Αμερικανών πολιτών για την COVID-19, αφού η αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε τη σχετική άδεια για το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, την Παρασκευή. Η πρώτη που εμβολιάστηκε, λίγο μετά τις 9 π.μ., στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, ήταν η νοσηλεύτρια Σάντρα Λίντσεϊ. Το εργοστάσιο παραγωγής του εμβολίου στο Μίσιγκαν έχει ήδη στείλει τις πρώτες 2,9 εκατομμύρια δόσεις, ενώ οι Αρχές υπολογίζουν ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον 100 εκατομμύρια άνθρωποι, κάτι που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο του πληθυσμού. Τα κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνούν τα 16 εκατομμύρια και οι νεκροί τις 300.000. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ανέφερε ότι ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μέλη του προσωπικού του Λευκού Οίκου θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν. Αργότερα, όμως, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός στον Λευκό Οίκο θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή