Το αφήγημα για ανωτερότητα του κινεζικού συστήματος

Το αφήγημα για ανωτερότητα του κινεζικού συστήματος

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δυναμική εμφάνιση πραγματοποιεί ο κινεζικός εθνικισμός, με πολλούς χρήστες σελίδων κοινωνικής δικτύωσης της χώρας να υποστηρίζουν ότι η αυταρχική διακυβέρνηση στην Κίνα όχι μόνο δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτήν στις δυτικές δημοκρατίες, αλλά αποτελεί ανώτερη μορφή πολιτεύματος. Το νέο κύμα κινεζικού εθνικισμού αξιοποιεί ως επιχείρημα της κινεζικής ανωτερότητας τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού από το Πεκίνο. «Η Αμερική δεν είναι πια το βασίλειο των ουρανών. Η εικόνα αυτή διαψεύσθηκε», λέει ο νεαρός σχεδιαστής Φαν Ουενάν, τα πατριωτικά κόμικς του οποίου γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία τους τελευταίους μήνες.

Το αφήγημα της κινεζικής κυβέρνησης εμφανίζει το Πεκίνο να αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τον κορωνοϊό και να οδηγεί τη χώρα στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης. «Στη μάχη κατά της πανδημίας θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι. Είμαστε κράτος νικητής, ενώ οι ΗΠΑ κατευθύνονται προς μια νέα ήττα», λέει ο απόστρατος ταξίαρχος του στρατού και δημοφιλής σχολιαστής Ουάνγκ Σιανσούι. Δημοσιεύματα του Τύπου, η κινεζική τηλεόραση και εκατομμύρια Κινέζοι χρήστες κοινωνικών δικτύων επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι ο πρόεδρος Σι και το Κομμουνιστικό Κόμμα αξίζουν τα συγχαρητήρια του έθνους για την επιτυχία της Κίνας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η γεμάτη αυτοπεποίθηση στάση του Πεκίνου ενδέχεται να δυσχεράνει το διπλωματικό έργο της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, μετά την ορκωμοσία της στα τέλη Ιανουαρίου. Η ήττα του προέδρου Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου δεν περιόρισε την καχυποψία της κυβέρνησης του Πεκίνου απέναντι στην αμερικανική εξωτερική πολιτική και κυρίως στις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού. «Οι περισσότεροι Κινέζοι πολίτες θαύμαζαν παλαιότερα τις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα πλεονεκτήματα του κινεζικού συστήματος έχουν οδηγήσει σε αλλαγή αντιλήψεων. Η εθνική αυτοπεποίθηση έχει ενισχυθεί σημαντικά», λέει ο Τζ. Καρόνγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ρενμίν του Πεκίνου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή